Cum s-a întâlnit Corneliu Coposu, sub nasul Securităţii, cu un presupus agent CIA. Seniorul, către Larry Watts: „Am fost, în fiecare zi, faţă în faţă cu moartea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste câteva zile se împlinesc 20 de ani de la moartea Seniorului
Peste câteva zile se împlinesc 20 de ani de la moartea Seniorului

Deşi era atent supravegheat de Securitate, Corneliu Coposu s-a întâlnit, în 1984, la Bucureşti, cu un presupus agent al serviciilor secrete americane pe nume Larry Lee Watts, el însuşi un obiectiv pentru ofiţerii de securitate din România comunistă.

Întâlnirea dintre Corneliu Coposu şi Larry Lee Watts apare chiar într-o ”notă de stadiu” a Securităţii, elaborată în dosarul de urmărire informativă "UTOPICUL", cum era numele ”de cod” al Seniorului.

”În cursul lunii februarie 1984, COPOSU CORNEL a fost vizitat la domiciliul său de către cetăţeanul american LARRY LEE WATTS, în vârstă de 30 de ani, absolvent al Facultăţii de istorie, agent C.I.A. (urmărit de Direcţia a III-a), care i-a solicitat informaţii referitoare la evenimentele ce au avut loc în anul 1944”, se precizează în document.

Potrivit notei descoperite în arhivele CNSAS, la întâlnirea respectivă Corneliu Coposu ar fi acceptat ca Larry Lee Watts, venit în România în calitate de istoric, să ”înregistreze discuţiile (unele denigratoare), care, împreună cu alte materiale cu conţinut documentar, au fost predate pentru siguranţă la ambasada S.U.A.”.

Larry Lee Watts a scris, ulterior, mai multe cărţi legate de istoria României comuniste, iar după 1989 a şi trăit, o vreme, în ţara noastră, ocupând chiar şi posturi - cheie în domeniul apărării. Din 1990, a fost consilier în probleme de reformă democrată şi control asupra instituţiilor statului şi s-a ocupat de înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare şi a Consiliului pentru Minorităţi Naţionale şi a înfiinţat fundaţia Centrul Regional PER (Project on Ethnic Relation) pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, fiind Senior Consultant al PER şi director al Biroului PER din România, până în 1997. Nu în ultimul rând, între 2001 şi 2004, a fost consultant pentru reforma sectorului de securitate pe lângă consilierul prezidenţial pentru securitate naţională din România, Ioan Talpeş, în timpul ultimului mandat al preşedintelui Ion Iliescu.

image

Ce spune Watts despre întâlnirea cu Coposu

Larry Lee Watts îşi aminteşte şi acum întâlnirea pe care a avut-o cu Corneliu Coposu în acel februarie 1984. A fost prima – nu şi ultima – întâlnire dintre cei doi. ”Am luat prima dată legătură cu nişte colegi, istorici, şi prin ei i-am transmis lui Corneliu Coposu un mesaj, în care îi ceream să ne întâlnim, pentru a vorbi despre al Doilea Război Mondial şi mai ales despre 23 august 1944. Pe vremea aceea nu putea să folosim telefonul, ca azi. Pentru că a fost de acord, m-am dus la domiciliul său şi m-a invitat înăuntru. Am stat cam două ore”, a declarat istoricul pentru Adevărul.

Larry Lee Watts povesteşte că Seniorul i-a cerut să îşi scrie toate întrebările pe hârtie şi să se întoarcă, a doua zi, cu ele, urmând ca apoi ei să-i furnizeze răspunsurile la toate întrebările la fel, în scris. ”Câteva ore mai târziu am aflat de la Ambasada Statelor Unite ale Americii faptul că, după întâlnirea noastră, Coposu a fost arestat şi dus la Securitate şi interogat. M-am simţit foarte prost că am creat probleme pentru acest bătrân care fusese atât de amabil încât să mă primească şi să dorească să-mi răspundă la întrebări. Aşa că i-am zis că poate ar trebui să nu ne mai întâlnim. Mi-a spus: ”Timp de 17 ani, am fost în fiecare zi faţă în faţă cu moartea. Percheziţii îmi fac oricum. Dacă tu vii, ei vin. Dacă nu vii, ei tot vin. Aşa mai bine vino”, relatează momentul istoricul american.

Coposu şi Watts s-au întâlnit, fiecare dintre ei atent supravegheat de Securitate, de trei sau patru ori atunci, şi încă de mai multe ori după Revoluţie. Răspunsurile la întrebările adresate de istoric Seniorului au fost folosite în teza de doctorat a lui Watts, precum şi în cartea ”O Casandra a României. Ion Antonescu şi lupta pentru reformă”.

Cât despre faptul că Securitatea l-a considerat spion CIA, Larry Lee Watts spune că a fost de fapt analist şi că a obţinut, prin cercetare, multe informaţii greu de obţinut. ”Începând cu anii 80, orice antropolog, sociolog sau cercetător occidental care venea în România pentru cercetare era considerat spion”, adaugă Watts.

„Corneliu Coposu a acordat consultanţă istoricilor care i-au cerut ajutorul“

Potrivit istoricului sălăjean Marin Pop, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Larry Lee Watts nu este singurul istoric străin cu care Corneliu Coposu a intrat în contact în timpul urmăririi sale de către Securitate. ”Corneliu Coposu a acordat consultanţă istoricilor care i-au cerut ajutorul în vederea elaborării unor lucrări ştiinţifice care aveau ca temă cel de-al Doilea Război Mondial, momentul 23 august 1944 sau alte evenimente în care a fost implicat Iuliu Maniu sau chiar el, personal, în calitatea de secretar al marelui om politic sălăjean. Îi amintim aici pe Larry Lee Watts, Dennis Deletant, Dean Milhovan”, exemplifică el. Istoricul spune, însă, că nu se ştie cum de a permis Securitatea aceste întâlniri, în condiţiile în care se ştia că Seniorul nu avea nici o rezervă în a spune lucrurilor pe nume.

COPOSU CORNEL a reînceput să se manifeste potrivnic tezelor ştiinţifice româneşti, afirmînd că "adevărul istoric este umbrit de comunişti"

De altfel, chiar şi în nota de stadiu citată se precizează că în ciuda măsurilor ”de izolare şi descurajare întreprinse asupra sa, cercetarea informativă şi menţinerea în contactul organelor de securitate”, Corneliu Coposu ”a continuat să facă comentarii negative (la adresa comuniştilor - n.a.), căutînd sa scoată în evidenţă aşa-zisele merite ale fostului P.N.T. şi a conducătorilor săi şi să denigreze rolul P.C.R. şi al altor forţe progresiste în realizarea unor evenimente istorice, printre care şi a actului de la 23 August 1944. COPOSU CORNEL a redactat unele lucrări sub formă de memorii, menite să "reabiliteze fostul P.N.T. şi pe IULIU MANIU", cu intenţie de a le păstra pentru posteritate sau a le scoate din ţară în vederea editării lor”, se precizează în document.

image


Autorii notei mai precizează, de asemenea, că în anul 1983, cu ocazia apariţiei cărţii "Din viaţa politică a României 1926-1947", studiu critic privind istoria P.N.T., al cărui autor este profesorul Ioan Scurtu, lector al C.C. al P.C.R., ”COPOSU CORNEL a reînceput să se manifeste potrivnic tezelor ştiinţifice româneşti, afirmînd că "adevărul istoric este umbrit de comunişti"”.

În document se mai arată că ”deşi i-au fost confiscate unele materiale memorialistice ce puteau fi intrepretate negativ, la data de 25 februarie 1984 i-a confiat informatorului "I.C.DRAGAN", istoric de profesie, din legătura Securităţii judeţene Sălaj, că deţine materiale ce ar schimba complet optica despre relaţiile P.N.T. cu legionarii în eventualitatea acceptării publicării lor şi pe care le ţine într-un loc sigur, întrucît este mereu supravegheat şi cercetat de securitate, sens în care nu mai doreşte să se expună”. În aceeaşi lună a avut loc şi întâlnirea cu Larry Lee Watts.

Planul Securităţii de a-l ţine sub control pe Coposu

Documentul conţine şi un set de măsuri care să asigure ţinerea sub control a influenţei lui Corneliu Coposu şi a posibilităţilor acestuia de a interacţiona cu alţi lideri ai PNŢ. Printre aceste măsuri se numărau ”dirijarea, în continuare, a informatorilor "OVIDIU", "FLORESCU", "DOCTORUL", "ROMULUS" şi "I.C.DRAGAN", care, instruiţi diversificat în funţie de posibilitatea lor pe lîngă obiectiv vor acţiona pentru a stabili evoluţia atitudiniii "UTOPICULUI" faţă de actiunile preconizate de elementele din emigraţia reacţionară sau de vîrfurile P.N.T. din ţară, relaţiile acestuia cu foşti conducători ai P.N.T. aflaţi în atenţia organelor noastre şi pesoana la care păstrează materialele cu conţinut "deosebit"”, sau continuarea ”dezinformării obiectivului prin folosirea numiţilor VASILESCU VLADIMIR, ARDELEANU HORIA şi BEDIVAN DUMITRASCU aflaţi în contactul lt.col. DITULESCU NICOLAE din Direcţia I, care sînt persoane "de încredere" ale obiectivului”.

Vă mai recomandăm:

Cum demonta Corneliu Coposu în 1940 „pofta“ Ungariei pentru Ardeal: „Noi încă n-avem stepe şi nu le cerem de la ei“

Scrisoarea lui Coposu către istoricul Florin Constantiniu. În 1984, Seniorul încerca să corecteze faptele istorice privind evenimentele din august '44


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite