Consilier local reales, găsit în incompatibilitate. A candidat deşi are interdicţie pentru trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fazakas Nicolae este viceprimar al Zalăului FOTO Facebook. com
Fazakas Nicolae este viceprimar al Zalăului FOTO Facebook. com

Anul trecut, colegii săi din Consiliul Local l-au sancţionat diminuându-i indemnizaţia cu 5% pe durata a două luni.

Agenţia Naţională de Integritate a transmis instanţelor care validează mandatele aleşilor locale o listă cu peste o sută de candidaţi la alegerile locale găsiţi definitiv în incompatibilitate sau în conflict de interese, scrie g4media.ro. Printre aceştia se regăseşte şi viceprimarul din Zalău, UDMR-istul Fazakaş Nicolae, realeas în funcţia de consilier municipal în urma alegerilor locale din 27 septembrie. Conform Agenţiei Naţionale de Integritate, zălăuanul se află sub interdicţia de trei ani de a ocupa o funcţie eligibilă.

Fazakas a fost găsit în incompatibilitate în perioada 23 iulie 2012-28 august 2013, deţinând simultan atât funcţia de viceprimar al Zalăului, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul Transurbis, după cum se arată în raportul ANI, rămas definitiv prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În vara anului trecut, viceprimarul a fost sancţionat, printr-o hotărâre a colegilor săi din Consiliul Local, cu diminuarea indemnizaţiei cu 5% pe durata a două luni.

Ce soluţii a găsit UDMR Sălaj

Potrivit legislaţiei în vigoare, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".
Fazakas Nicolae a candidat la alegerile din 27 septembrie pentru fotoliul de primar al Zalăului şi a ocupat poziţia a doua pe listele pentru Consiliul Local. A pierdut bătălia pentru Primărie, în faţa social-democratului Ionel Ciunt, dar a obţinut un nou mandat de consilier municipal.

Contactat, Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj, a declarat: "În condiţiile în care nu va fi validat, deşi dânsul, la momentul potrivit, a fost sancţionat de către Consiliul Local, avem rezervă şi sigur că vom valida alt candidat, pentru că nu avem altă soluţie". Următorul pe lista UDMR este Szollosi Tibor. Întrebat de ce a fost lansat în competiţia electorala de vreme ce exista o astfel de interdicţie pe trei ani, liderul UDMR Sălaj a spus că având în vedere sancţiunea dată de CL Zalău, s-a considerat că "din punct de vedere disciplinar s-a epuizat problema ANI".

În urma alegerilor locale, UDMR a câştigat în Zalău trei scaune de consilier municipal.

Vă mai recomandăm:

Cum a ajuns ANI în conflict cu o administraţie locală. „Un inspector de integritate îşi permite să hărţuiască viceprimarul”

Primar penal, demis de prefect. Edilul are o condamnare pentru conflict de interese

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite