Şeful IPJ Vaslui, îngrijorat de numărul tot mai mare de consumatori de etnobotanice din judeţ: „Interzicerea comercializării lor a făcut mai mult rău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul mare al tinerilor din judeţul Vaslui care cad victime drogurilor, mai ales etnobotanicelor, i-a alarmat atât pe poliţişti, cât şi pe cei din conducerea învăţământului vasluian.

Culmea este faptul că, această creştere a numărului de consumatori s-a cunoscu,t mai ales, de când Guvernul a interzis comercializarea de etnobotanice în magazine. Mai mult, nici campaniile de prevenire derulate în acest sens de mai multe instituţii ale statului nu au avut efectul scontat, iar această concluzie a recunoscut-o chiar comisarul şef Mihai Carp, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui la o întâlnire de bilanţ cu cei din conducerea Inspectoratului Şcolar şi directorii unităţilor de învăţământ.

„România, până nu demult, era doar o ţară de tranzit. Din păcate, în ultimii 3-4 ani a apărut şi fenomenul consumului. În judeţul Vaslui se cunoaşte o creştere tot mia mare a numărului de consumatori de substanţe etnobotanice, mai ales în rândul tinerilor şi copiilor. Din păcate, acea Hotărâre de Guvern care a interzis comercializarea lor, a făcut ca numărul consumatorilor să crască imediat, de parcă a făcut mai mult rău decât bine. La ora aceasta, în judeţul Vaslui, nu există niciun loc în care să se vândă astfel de substanţe, dar există internet“, a declarat şeful IPJ Vaslui.

Potrivit şefuului IPJ, din septembrie 2012 şi până în ianuarie 2013, la nivelul judeţului Vaslui, s-au desfăşurat un unmăr de 66 de campanii de prevenire în 31 de şcoli şi licee.

Elevii de gimnaziu au căzut şi ei victime

Ultimul caz de răsunet din judeţul Vaslui legat de etnobotanice, cel în care oamenii legii au reuşit anihiliarea clanului Buga, reţea care s-a specializat în trafic de astfel de substanţe, a scos la iveală amănunte şocante. Potrivit anchetatorilor, printre cei care au cumpărat şi consumat etnobotanice de la cei 5 membri ai clanului, se numără şi copii de clasa a V-a, nu doar liceeni. 

„Am rugămntea ca atunci când observaţi în rândul elevilor semne ale consumului unor astfel de substanţei, să nu ezitaţi să alertaţi autorităţile. Aceste semne sunt simplu de identificat: lipsa atenţiei, comportament deviant sau înroşirea ochilor“, a mai adăugat comisarul şef Mihai Carp. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite