Seceta şi canicula lasă judeţul Vaslui fără miere de albine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apicultorii nu trebuie să folosească substanțe interzise
Apicultorii nu trebuie să folosească substanțe interzise

Apicultorii din judeţul Vaslui dau alarma şi spun că vom avea mai puţină miere de albine. Cauza este dată de seceta care a afectat culturile agricole, dar şi canicula, care a slăbit zeci de familii de albine.

Apicultorii vasluieni s-au confruntat cu cel mai greu an din toate timpurile. Temperaturile de peste 40 de grade Celsius şi seceta au afectat puternic familiile de albine şi cantitatea de miere produsă, ceea ce înseamnă că în acest an vom avea mai puţină miere de tei şi salcâm. În judeţul Vaslui, nici un apicultor nu a scăpat fără ca măcar o familie de albine să cedeze din cauza caniculei şi să nu producă puiet.

Temperaturile extrem de ridicate au afectat ritmul biologic al familiilor de albine. Acestea au foarte puţin puiet la momentul actual. Albinele nu au reuşit să menţină temperatura în stup de 34 de grade Celsius şi am văzut în unele cazuri că temperature în stupi a ajuns şi la 60 de grade. Suntem iarăşi într-o situaţie delicată, pentru că rezervele de păstură care la un moment dat erau într-o cantitate poate prea mare, sunt aproape epuizate şi din acest motiv şi depunerea pontei de către matcă este dificilă. Foarte puţine plante la ora actuală mai secretă polen, iar de nectar nici nu poate fi vorba", a declarat Vasile Puf, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Vaslui.

Specialiştii spun că aceste temperaturi i-a făcut pe apicultorii să caute tot felul de soluţii pentru a nu-şi pierde familiile de albine.

Puietul puţin şi albinele moarte sunt duse la laborator pentru a depista cauza morţii şi dacă sunt afectate şi celelalte albine din stup.
Probleme sunt. Vara a fost destul de păcătoasă. Avem mortalităţi mari, miere puţină. Să ştiţi că eu nu ţin minte să fi avut un an mai cu probleme decât acest. În perioada aceasta luăm probele de fagure cu puiet şi albină moartă, le trimitem la laborator pentru a depista cauzele morţii. Acest program este gratuit", a spus un medic veterinar.

Apicultorilor nu le rămâne decât să spere că vor avea noroc în sezonul mierii de floarea soarelui pentru că, în acest an, cantităţile de  miere de tei şi salcâm sunt foarte mici.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite