Proxenet condamnat la 16 ani de închisoare, pedeapsă mai dură decât în cazuri de crimă. „Traiul parazitar“, argumentul central al judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Duţă a fost arestat în februarie 2015
Radu Duţă a fost arestat în februarie 2015

Un bărbat de 42 de ani, din Vaslui, a fost condamnat la 16 ani de închisoare într-un dosar de trafic de minori, fiind cea mai aspră pedeapsă aplicată în ultimii ani în astfel de speţe, depăşind multe din condamnări pentru omor pronunţate de judecătorii vasluieni.

Radu Duţă (42 de ani) a fost condamnat în primă instanţă, de Tribunalul Vaslui, la 21 de ani de închisoare, însă luni, 1 februarie, Curtea de Apel Iaşi i-a redus pedeapsa la 16 ani, sentinţa fiind una definitivă. 

Aceasta este cea mai aspră pedeapsă aplicată în judeţul Vaslui într-un dosar de trafic de persoane/minori. Vasluianul a fost acuzat că a racolat şase minore din Vaslui şi le-a exploatat sexual pentru a-şi asigura mijloacele de trai, neavând nicio sursă de venit.

Radu Duţă mai are în antecedente o condamnare de 6 ani pentru viol. În 2007, când a fost eliberat condiţional, a părăsit România, stabilindu-se în Franţa. Acolo a fost condamnat de autorităţile franceze pentru trafic de droguri. 

În 2013, când a părăsit închisoare, s-a reîntors în România şi cum nu avea nicio sursă de venit, a racolat cele şase fete, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, despre care ştia că practică prostituţia şi le-a luat sub tutele sa, asigurându-le cazare în locuinţa sa şi clienţi.  Fetele abandonaseră cursurile şcolare, proveneau din familii dezorganizate sau din centre de plasament, de unde fugeau periodic pentru a se prostitua. Proxenetul le asigura "protecţia" faţă de clienţii cu care întreţineau relaţii sexuale contra cost şi pe care îi racola personal.

”Din banii primiţi de la clienţi, victimele îi cumpărau inculpatului bărbatului  băutură, ţigări, mâncare, ca o recompensă întrucât le găsea clienţi pentru a practica prostituţia, asigurându-i astfel traiul zilnic, întrucât acesta nu avea un loc de muncă, având un trai parazitar, după reîntoarcerea sa din Franţa. Singura sursă bănească de venit a inculpatului Duţă Radu, erau banii pe care cele 6 victime minore erau obligate să le dea acestuia, după ce întreţineau relaţii sexuale cu diferiţi bărbaţi contra cost, atât din cei racolaţi de acest inculpat, cât şi din cei din care îi racolau personal”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui.


Audiate în prezenţa psihologilor şi a reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, cele şase minore, au recunoscut în faţa procurorilor că se prostituau pentru Radu Duţă şi că acesta le constrângea prin injurii, ameninţări sau prezentarea unor aşa zise „cazuri” de fete care fuseseră bătute pentru ca fie refuzaseră să mai lucreze în folosul său sau rămăseseră însărcinate şi nu mai puteau lucra ca prostituate, fiind astfel privat de obţinerea de foloase materiale de pe urma acestora.

Ulterior, în faţa judecătorilor, victimele şi-au retras afirmaţiile susţinând că, de fapt, s-au prostituat de bună voie. Au recunoscut că se prostituează şi în prezent. De altfel, una dintre fete a avut calitate de victimă în trei dosare de trafic de persoane.

Judecătorii apreciază în motivarea condamnării, că faptele bărbatului care şi-a găsit ca mijloc de trai exploatarea sexuală a unor minore, cu discernămând redus, încurajându-le să practice prostituţia de la vârste fragedă, aduce gravă atingere valorilor sociale şi produce efecte ireversibile asupra viitorului socio-moral al minorelor. 

Impactul negativ asupra viitorului minorelor

”S-a avut în vedere faptul că victimele erau minore provenite din medii defavorizate sărace, ceea ce a înlesnit exploatarea acestora sexuală cu scopul de a obţine profituri materiale, frecvenţa mare cu care inculpatul le favoriza în a practica prostituţia, inculpatul făcând din aceasta o adevărată ocupaţie foarte profitabilă, precum şi impactul negativ asupra viitoarei dezvoltări socio-morale a victimelor minore care au fost favorizate să practice prostituţia în folosul său material”, se mai arată în motivarea condamnării.

Alături de Duţă a fost trimis în judecată şi condamnat Viorel Rusu, vasluianul acuzat că livra prostituate fotbaliştilor de la FC Vaslui. Acesta a fost condamnat iniţial la zece ani de închisoare, însă şi în cazul său Curtea de Apel a dispus reducerea pedepsei, sentinţa definitivă fiind de 8 ani şi 4 luni închisoare. Rusu a fost acuzat că adopostea parte dintre victime şi le pregătea pentru exploatarea sexuală în străinătate, chiar în timp ce era judecat în celălalt dosar, iar judecătorii îl eliberaseră din arest, fiind plasat sub control judiciar.

Deşi nu avea voie să se apropie de victime, Rusu a mers la centrele de plasament unde acestea erau cazate, spunând că este unchiul lor. Le-a oferit minorelor bani şi ţigări pentru a-şi retrage declaraţiile iniţiale şi le-a încvăţat să depună plângere împotriva anchetatorilor, acuzându-i că le-au forţat să semneze declaraţiile. 

Mai puteţi citi şi:

Prostituţie cu minore dintr-un centru de plasament din Bârlad: o fată de 14 ani, obligată să plătească chiria în natură

Minore din centre de plasament, transformate în prostituate pentru clienţi străini

Centrele de plasament vasluiene, sursă de profit pentru proxeneţi: aceleaşi minore, victime în trei dosare de trafic de carne vie

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite