Premieră în administraţie: un primar PSD, obligat de procurori să ceară scuze unei consiliere PNL, după ce a numit-o „animala dracului“

0
0
Ioan Ciupilan
Ioan Ciupilan

Primarul municipiului Huşi, Ioan Ciupilan, a fost obligat de procurori să ceară scuze publice consilierului local Cătălina Popa, pe care a jignit-o într-o şedinţă de consiliu cu apelative precum ”animala dracului”, ”nesimţită”. Edilul şi-a prezentat scuzele, în prezenţa unui poliţist, chiar înainte de a expira termenul limită impus de procurori.

Într-o maximă discreţie, marţi, 10 iulie, a fost convocată şedinţa Consiliului Local (CL) Huşi pentru ora 8.00, fără a fi anunţată public, aşa cum se întâmpla de regulă în cazul celorlalte şedinţe. 

Consilierii prezenţi au precizat că la începutul şedinţei, primarul Ioan Ciupilan şi-a anunţat scuzele către consiliera pe care a jignit-o la şedinţa din 13 septembie 2017, citind de pe o foaie: “Având în vedere că s-a petrecut un eveniment neplăcut la o şedinţă din trecut de CL, din cauza unor divagaţii politice pe care le-am avut cu doamna consilier Cătălina Popa îmi cer scuze faţă de aceasta şi regret ce s-a întâmplat atunci”.

La citirea scuzelor, a fost prezent şi un poliţist, care a consemnat declaraţia primarului într-un proces verbal. Poliţistul a solicitat primarului şi consilierei să semneze procesul verbal, edilul pentru că şi-a prezentat scuzele, consiliera pentru că a luat la cunoştinţă de acestea.

Scuzele prezentate de primarul Ioan Ciupilan nu au impresionat-o pe consiliera Cătălina Popa. În opinia acesteia, demersul primarului care a jignit-o nu a fost unul sincer, cu atât mai mult cu cât acesta a recurs la acest gest înainte de a expira termenul limită impus de procurori. 

După şedinţa din 13 septembrie 2017, în care a fost jignită şi umilită public, consiliera Cătălina Popa s-a îndreptat împotriva primarului Ioan Ciupilan, atât pe cale penală, cât şi civilă, formulând, deopotrivă, o plângere penală pentru purtare abuzivă şi deschizând o acţiune în instanţă prin care solicită edilului daune morale în cuantum de 100.000 de euro. Suma solicitată, anunţă consiliera, va fi folosită pentru cauze umanitare.

Dacă procesul civil încă se judecă pe rolul Tribunalului Vaslui, ancheta penală s-a încheiat mult mai rapid. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi au sistat cercetarea penală faţă de edil însă l-au obligat ca în decurs de trei luni să îşi ceară scuze public consilierei Cătălina Popa în cadrul unei şedinte de CL.

Un poliţist a consemnat scuzele într-un proces verbal

”Astăzi, primarul, într-un stil ”bărbătesc” specific, şi-a cerut un fel de scuze pentru cele întâmplate în şedinţa din 13.09.2017. Era termenul limită în care trebuia să o facă (probabil, asta justifica şi urgenţa şedinţei de astăzi). Ce nu am înţeles din acea înşiruire de cuvinte, pe care le citea de pe o foaie de hârtie, era dacă alegaţiile privind ”deviaţiile pe subiecte de natură politică”, erau un fel de autocritică, sau încerca să se disculpe, imputându-mi mie propriile sale divagaţii. Oricum, sunt frecvente aceste fracturi de logică în cazul său”, a precizat Cătălina Popa.

Consiliera apreciază că demersul primarului nu a fost decât ”o mascaradă” şi nicidecum un mod sincer de a-şi cere scuze.

”Pentru a-şi cere scuze, a avut nevoie de un text scris, pe care l-a citit greoi, în maxim un minut, în timp ce pentru a profera injurii, calomnii şi expresii obscene, nu are nevoie de texte scrise; pentru aşa ceva are cuvintele la el mereu şi poate să o facă preţ de o oră, fără să se repete. De faţă, a fost şi un aşa zis agent de poliţie, îmbrăcat în civil, care mi-a cerut la finalul şedinţei, să-i semnez un proces verbal pe care l-a întocmit în acest sens. Puteam să nu-l semnez, că nimic din ţinuta persoanei nu sugera că ar fi agent de poliţie, totuşi l-am semnat fiindcă mi-a fost mie ruşine de postura în care a fost pus. Nu ştiu dacă există o singură persoană, din cei prezenţi, care au perceput această ”scenetă” ca pe un mod de a prezenta sincer scuze, nu ştiu nici dacă acest domn poliţist a fost pătruns de ”emoţia momentului”, sau pur şi simplu a îndeplinit o formalitate, dar ţin să le amintesc tuturor că, a distruge un om, a-i călca în picioare demnitatea prin abuz de putere, nu se rezolvă printr- o simplă formalitate iar o soluţie indulgentă nu poate decât să încurajeze aceste abuzuri şi poate chiar să le amplifice”, a completat consiliera Popa.

Şedinţa cu scandal

Disputa dintre primarul Ciupilan şi consiliera Cătălina Popa, finalizată cu jigniri, a avut loc în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Huşi din 13 septembrie 2017.

Acuzat că nu poate aduce argumente şi că sunt nevoiţi ”să stea cu capul plecat şi să accepte orice mizerie pe care o propune”, primarul Ciupilan s-a înfuriat şi a acuzat-o pe Cătălina Popa că ar fi fost dată afară de la banca la care a fost angajată pentru că ar fi fost prinsă furând. În replică, consiliera Popa a comentat, în timp ce se supunea la vot proiectul de hotărâre: ”cât este de prost!”.

Imediat, la rândul său, primarul Ioan Ciupilan a replicat: ”Băi, nesimţito! Eşti femeie bătrână cu părul alb. Crezi că noi nu ştim ce s-a întâmplat la BRD-ul ăla? Credeţi că noi nu eram agenţi economici şi nu veneam la BRD?”

”Eu pentru chestia asta te dau în judecată, să vii cu dovezi că eu am furat de la BRD”, a ameninţat Cătălina Popa. Primarul Ciupilan a continuat discursul injurios, în timp ce restul consilierilor locali asistau la schimbul de replici ca la spectacol: ”Sunteţi cel mai slab consilier pe care l-a avut vreodată Consiliul Local Huşi”.

”Să vă aplaudăm!” a continuat consiliera PNL. ”Aplauze pentru cât eşti de bătrână şi de proastă”, i-a replicat edilul, insistând ca respectiva consilieră să spună de ce ar fi fost dată afara de la banca la care a lucrat.

”O mai mare nesimţire decât daţi dumneavoastră dovadă nu am văzut la nimeni” a comentat primarul Ciupilan, spre stupefacţia Cătălinei Popa, care l-a avertizat din nou pe edil că îl va da în judecată pentru jignirile aduse şi îi va solicita daune morale.

”O să plătiţi dumneavoastră daune pentru că daune pentru că aţi depus reclamaţii la DNA. Animala dracului”, a comentat primarul Ioan Ciupilan părăsind sala de şedinţă

Întregul dialog din cadrul şedinţei Consiliului Local Huşi poate fi ascultat mai jos:

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri