Prefectul de Vaslui este cercetat penal pentru acţiunile dispuse la Pungeşti: „A trimis abuziv şi ilegal jandarmii să acţioneze împotriva oamenilor paşnici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii unei asociaţii din Târgu Mureş au înaintat o sesizare în care-l acuză pe Radu Renga, prefectul de Vaslui, de abuz în serviciu în timpul protestelor de la Pungeşti. Cazul este instrumentat de Serviciul pentru Investigarea Fraudelor Vaslui.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vaslui îl cercetează penal pe prefectul de Vaslui, Radu Renga, în urma unei reclamaţii prin care reprezentantul Guvernului în teritoriu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi intereselor publice, precum şi de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, potrivit Mediafax.

Conform sesizării făcute de Asociaţia „Valea Soarelui" din Târgu-Mureş, prefectul Radu Renga „a trimis abuziv şi ilegal jandarmii să acţioneze împotriva oamenilor paşnici" în timpul manifestaţiilor din 16 octombrie 2013 de la Pungeşti împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist.

„Reprezentanţii unei asociaţii au sesizat organele judiciare cu privire la săvârşirea de către reprezentanţii Prefecturii Vaslui a unor infracţiuni de abuz în serviciu. Aspectele sesizate fac referire la evenimentele care au avut loc pe raza comunei Pungeşti, dosarul aflându-se în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor", a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, pentru Mediafax.

Prefectul Radu Renga susţine că nu se teme de reclamaţia depusă, fiind convins că organele de anchetă îşi vor face datoria.

„Trăim într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene, în care fiecare cetăţean, organizaţie non-guvernamentală sau instituţie publică are dreptul să facă o plângere penală dacă o consideră necesară. Sunt convins că instituţiile statului vor ancheta speţa şi vor concluziona în conformitate cu legislaţia din România", a precizat prefectul Radu Renga.

Potrivit acestuia, Poliţia a solicitat deja toate documente de la Prefectura Vaslui care au stat la baza emiterii acelui ordin de folosire a efectivelor aflate la dispoziţia Jandarmerie pe 16 octombrie pentru a debloca drumul şi a proteja populaţia din Pungeşti.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Protestele localniclor din Siliştea au început în 14 octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. A doua zi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În dimineaţa de 16 octombrie, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.

În după-amiaza acelei zile, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliştea, pentru a elibera şoseaua pe care aceştia o blocaseră, mulţi dintre manifestanţi fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine.

Seara, la Siliştea s-au aflat prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanţii locali ai forţelor de ordine. Ulterior, jandarmii aflaţi în zonă, care interveniseră în cursul după-amiezii, au fost retraşi din dispozitiv.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Protest spontan în Vaslui faţă de gazele de şist. Aproape 200 de locuitori din comuna Pungeşti cer demisia prefectului Radu Renga

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite