Peste 260 de schelete umane au fost descoperite în zona unde se va construi Spitalul 2 din Vaslui

0
Publicat:

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite în ultimele patru luni cu ocazia descărcării arheologice a zonei unde urmează să se construiască Spitalul nr. 2 din municipiul Vaslui.

foto cranii umane
Peste 260 de schelete umane, descoperite în zona unde se va construi Spitalul 2 FOTO Freepik

Cercetarea arheologică a început în luna aprilie, când, cu ocazia unor lucrări de construcţii demarate în zonă şi sistate ulterior, au fost descoperite 13 schelete umane, 12 adulţi şi un copil. Specialiştii Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui au anunţat la acel moment că nu există indicii potrivit cărora este vorba despre o eventuală groapă comună, ci despre un fost cimitir.

Au fost efectuate săpături şi până la sfârşitul descărcării arheologice s-au adunat până în 270 de schelete umane. S-au făcut prelevări, au fost etichetate şi transmise la Iaşi pentru determinări. Este vorba despre un fost cimitir cu mai multe nivele de înhumare”, a declarat, luni, pentru Agerpres directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

Cu ocazia săpăturilor au fost descoperite şi o serie de obiecte care vor fi prezentate în cadrul Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice „Acta Moldaviae Meridionalis”, care urmează să aibă loc în cursul lunii septembrie.

Lucrările de construcţii la Spitalul 2 Vaslui au fost reluate.  

Un veteran de război aduce în discuție o altă variantă de lucru

Andrei, un tânăr pasionat de istoria meleagurilor vasluiene, a venit cu o altă variantă, după ce, la începutul anilor 2000, a stat de vorbă cu un soldat român, care a luptat în Al Doilea Război Mondial și care i-a povestit despre bombardamentele sovietice asupra Vasluiului.

„Am citit despre descoperirile făcute în curtea spitalului și mi-am amintit de discuția pe care am purtat-o cu mai bine de 20 de ani în urmă, cu un soldat român, pe nume Nicolae Roșca, din Constanța. Acesta mi-a spus că în august 1944, Vasluiul a fost ținta bombardamentelor aviației sovietice, iar cele mai multe pagube și cele mai multe pierderi de vieți omenești au fost înregistrate în zona Gării din Vaslui. Își amintea domnul Roșca de numărul mare de răniți pe care el și alți camarazi de-ai domniei sale i-au transportat la spitalul vechi, singurul construit la acea vreme. Printre acești răniți erau și copii și spunea domnul Roșca, cu lacrimi în ochi, că pe drum, mulți dintre aceștia decedau”, a declarat tânărul, potrivit Vremea Nouă.

Tânărul crede că medicii au fost nevoiți să improvizeze un cimitir în curtea spitalului pentru că nu mai făceau față numărului mare de răniți din acea perioadă și aveau nevoie de spațiu ca să poată trata cât mai mulți dintre ei.

„Cel mai probabil, în luna august 1944, după ce orașul a fost bombardat, iar spitalul nu mai făcea față cu numărul mare de răniți, s-a luat decizia ca cei decedați să fie îngropați în curtea unității sanitare. Așa se explică numărul mare de schelete descoperite zilele acestea”, a conchis Andrei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite