FOTO Premianta din ghetou are şansa la o copilărie fericită. Ajutor din ţară şi din străinătate pentru fetiţa cu IQ 120, care învaţă printre gândaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oameni din toate colţurile ţării şi din străinătate au sărit în ajutorul Ralucăi Gălăţeanu (11 ani), fetiţa din Bârlad crescută de bunica sa cu mari eforturi financiare şi evaluată de specialişti cu un coeficient de inteligenţă de 120.

Sensibilizaţi de povestea Ralucăi Gălăţeanu (11 ani), din Bârlad, judeţul Vaslui, publicată în „Weekend Adevărul“ la sfârşitul lunii septembrie, zeci de persoane cu suflet mare i-au oferit fetei sume de bani, rechizite şi chiar un laptop.

Premiantă la şcoală, copila cu ochi albaştri radiază de fericire de circa trei săptămâni. Raluca se bucură de rechizite din abundenţă, de dulciurile primite, de apa care curge la robinet (pentru prima dată de când s-a născut), de primul ei computer şi, în egală măsură, de telefoanele de încurajare pe care le primeşte de la românii plecaţi peste Ocean sau în ţări din Europa.

„Weekend Adevărul“ a prezentat pe larg povestea Ralucăi în ediţia de pe 26 septembrie. De atunci, viaţa premiantei înzestrate de natură cu o inteligenţă peste medie a început să se schimbe. Chiar dacă trăieşte în aceeaşi locuinţă modestă şi beneficiază în continuare de serviciile Centrului de Zi din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 din Bârlad, riscurile ca acest copil să se piardă din cauza problemelor financiare şi a traiului la limita de jos s-au diminuat.

Apartamentul în care locuieşte, alături de bunica sa, de verişorul său cu retard şi de concubinul bunicii sale, a intrat în curăţenie generală. Din banii oferiţi de oamenii impresionaţi de situaţia lor, au cumpărat gresie, faianţă şi var pentru a renova baia şi bucătăria. Lucrările sunt abia la început. „O să vedeţi ce frumos va fi când mai veniţi pe la mine. Vreau să schimb şi uşa la bucătărie, să văruiesc peste tot“, spune optimistă Maria Negru (55 de ani), bunica fetei care are rezultate excelente la şcoală.

Rebranşaţi la reţeaua de apă şi canalizare

Ingrid Langaschek, o tânără din Bârlad care deţine în oraş o mică librărie, a făcut primul gest faţă de Raluca, chiar în ziua publicării reportajului. I-a oferit un ghiozdan plin cu rechizitele de care avea atâta nevoie şi i-a promis că va repeta gestul ori de câte ori va avea nevoie.


Raluca, alături de bunica sa, făcându-şi temele în micuţa sufragerie a familiei FOTO Sabina Ghiorghe

image

Mesajele postate pe siteul adevarul.ro s-au ţinut lanţ şi au fost urmate de fapte concrete. Aproape nu a existat zi în care să nu primească semne de la oamenii impresionaţi de povestea ei. O funcţionară de la o bancă din oraş a recunoscut-o pe bunica Ralucăi pe stradă şi i-a oferit 100 de lei cu rugămintea de a-i cumpăra micuţei culegerile şi opţionalele care i se cer la şcoală.

Societatea care administrează reţeaua de apă şi canalizare din Bârlad a rebranşat apartamentul pe cheltuiala sa. Au fost schimbate robinetele, a fost înlocuit rezervorul de apă de la toaletă, a fost montat un apometru, investiţii care s-au ridicat la aproape 1.000 de lei.

Primul computer din viaţa ei

Narcis Ducan, din Lugoj, i-a adus Ralucăi un laptop şi i l-a înmânat personal. Este primul computer de care are parte, iar Raluca pare captivată cu totul de el. De când l-a deschis prima dată şi şi-a văzut poza pe desktop, zâmbeşte în permanenţă. E fascinată de laptop şi încearcă să-i descopere secretele utilizării. În memoria calculatorului, a găsit câteva poze cu vechii proprietari: „Ei mi-au oferit calculatorul. Sunt atât de frumoşi“, spune Raluca.

Cosmin Constantin şi soţia acestuia, o familie modestă din Târgu Jiu, aflaţi în pelerinaj la mânăstirile din Moldova, au făcut un ocol pentru a o cunoaşte pe Raluca. Bunica, Maria Negru, s-a trezit cu ei la uşă, cu braţele pline de cadouri: un ghiozdan cu rechizite, multe dulciuri şi 400 de lei. „S-au oferit să o adopte pe Raluca. Cum să o dau? M-am chinuit să o cresc pentru ca acum să o las printre străini?“, spune bunica premiantei.

Ajutor din străinătate

Comunităţile de români din străinătate au făcut gesturi incredibile pentru a o ajuta pe Raluca Gălăţeanu. Persoane care au dorit să rămână anonime au sunat din SUA, Italia şi din Grecia. Unii s-au oferit să o ia pe Raluca în străinătate pe timpul vacanţelor de vară, alţii i-au trimis bani.

Rica Trăoanu, o româncă stabilită în Italia, le-a trimis în cont 50 de euro. Tot din Italia, Petra Iosub, administratorul unui grup de îngrijitoare din Florenţa, a decis să prezinte cazul Ralucăi comunităţii pe care o reprezintă (n.r. – comunitate alcătuită din aproape 6.000 de români stabiliţi în Italia).

După ce a trimis în contul bunicii Ralucăi primii 380 de euro, a postat pe forumul comunităţii mesajul următor: „Împreună cu un grup de oameni am iniţiat un proiect de ajutorare a familiei unei fetiţe premiante din Bârlad. Fetiţa trăieşte şi studiază în condiţii insalubre şi inumane. Proiectul nostru se vrea unul de lungă durată. În acest sens, una dintre colegele de grup a pus la bătaie cardul său Postapay, ce va fi încărcat lunar cu sume pe care fiecare simte că le poate rupe din bugetul personal şi trimite apoi bunicii fetiţei pentru a le ajuta să facă faţă cât de cât cheltuielilor necesare întreţinerii şi creşterii fetiţei. Fiecare membru care doreşte să participe la proiect poate dona orice sumă. S-a decis de comun acord ca în fiecare lună să se facă donaţii în perioada 1-10, urmând ca imediat după, suma strânsă să fie expediată spre folos acestei fetiţe“.

Pentru transparenţa informaţiei, pe forumul respectiv au fost postate şi datele de contact şi contul bancar al Mariei Negru.

Crescută de bunică, împreună cu un verişor cu retard sever

image

Raluca Gălăţeanu nu şi-a cunoscut mama, dar este iubită de toţi cei care o înconjoară. A fost abandonată de mamă când avea 1 an şi a fost lăsată în grija unor străini din Bârlad, de unde a fost recuperată de bunica maternă, Maria Negru. Mama Ralucăi a plecat în Spania şi nu a dat niciun semn ani în şir. Singura dată când a sunat-o pe fetiţă, în jurul vârstei de 10 ani, Raluca i-a spus sec: „Eu nu am mamă!“ şi i-a închis
telefonul.

Maria Negru, bunica sa care o creşte de la vârsta de 1 an şi jumătate, mai are în grijă un nepot, pe Cosmin, fiul abandonat de cealaltă fiică a ei, un adolescent de 15 ani cu retard sever. Alături de partenerul de viaţă al femeii, copiii trăiesc într-un apartament de 25 de metri pătraţi situat la parterul unui bloc muncitoresc. Plătesc chirie la stat, pentru că nu au avut bani să-l cumpere. Nevoia i-a luat înainte şi ani în şir au stat fără apă.

Supravegheată la Centrul de Zi din Bârlad

Au fost perioade când n-au avut nici măcar curent electric. Inteligenţa fetiţei a făcut ca lucrurile să se schimbe. Fiind o elevă foarte bună, cu rezultate şcolare deosebite, învăţătoarele au îndrumat-o pe bunică să ceară sprijinul autorităţilor.  De asemenea, fetiţa a obţinut premii la concursuri judeţene sau naţionale de limba română şi de matematică.

Bunica a devenit tutorele legal al nepoţilor de puţin timp, primeşte ajutor social pentru creşterea lor, iar Raluca îşi face temele supravegheată de specialiştii de la Centrul de Zi Bârlad, locul unde primeşte şi o masă caldă zilnic.

Cum o puteţi ajuta pe Raluca

Pe numele Mariei Negru, bunica Ralucăi, a fost deschis un cont la Banca Raiffeisen, unde cei care doresc să o ajute pe fată pot dona: RO 34 RZBR 0000060016132530.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite