FOTO Eminescu comemorat la Bârlad. Al doilea eveniment notabil din ţară închinat “Luceafărului poeziei româneşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţionrii Gheorghe Vasiliu şi Mihai Costin FOTO Sabina Ghiorghe
Colecţionrii Gheorghe Vasiliu şi Mihai Costin FOTO Sabina Ghiorghe

Cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet român şi universal Mihai Eminescu, colonel în rezervă Gheorghe Vasiliu, unul din cei mai mari colecţionari din ţară, a organizat la Bârlad o expoziţie impresionantă.

e 13 iunie, de la ora 16.00, în sala mare a Cercului Militar Bârlad, a avut loc vernisajul unei expoziţii care cuprinde peste 1.000 de exponate: medalii, plachete, insigne, grafică, cartofilie, filatelie, ştampilografie, cărţi şi calendare. Toate piesele aparţin colecţionarului bârlădean colonel în rezervă Gheorghe Vasiliu şi acoperă tot ce a apărut în ţară în de la începutul sec. XX despre Eminescu. La eveniment au luat parte cadre militare active şi rezervişti, dar şi o seamă de personalităţi locale.

Invitat special a fost Mihai Costin, preşedintele Societăţii de Numismatică din România.
În cadrul evenimentului, Corala „Fantasia” Vaslui a susţinut un recital extraordinar, muzică inspirată de versurile eminesciene.

„Cu zeci de ani în urmă am achiziţionat un simplu plic de colecţie şi de acolo a plecat totul, nu m-am mai putut opri. Poate că cele mai dragi exponate sunt medialiile Emiescu aurite sau argintate, turnate pe la 1900. Expoziţia de la Bârlad este unul din ceel patru evenimente de anvergură din ţară organizate pentru omagierea poetului la 125 de ani de la trecerea în nefiinţă”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gheorghe Vasiliu.

Primul eveniment închinat poetului la 125 de ani de la trecerea în nefiinţă a avut loc pe 4 iunie la Palatul Parlamentului, sala Brîncuşi,  şi a constat într-o expoziţie de medalistică şi cartofilie din colecţia Mihai Costin. Al doilea eveniment de anvergură a fost cel de la Bârlad, urmând ca stăzi, 14 iunie, Eminescu să fie comemorat la Cercul Militar Naţional Bucureşti (ora 11.00) şi la Biblioteca Judeţeamă „Mihai Eminescu” Botoşani (ora 11.30).

Colecţionarul Vasiliu a primit cu această ocazie diplome şi medalii înmânate de Mihai Costin: una din cele 50 de medalii turnate de Patriarhia Română pentru a marca cei 125 de ani de la trecerea în nefiinţă a „poetului nepereche”, una din cele 21 de distincţii (plachete) turnate sub egida Clubului Colecţionarilor de Medalii şi Insigne Eminescu şi Societatea Naţională de Numismatică, precum şi două diplome, una de la Societatea de Numismatică din România, cealaltă de la Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne M. Eminescu.

Comemorarea lui Eminescu continuă la Bârlad şi astăzi, sâmătă, 11 iunie, ora 11.00, la Biblioteca Municipală „Stroe Belloescu” cu simpozionul „Biblioteca – locaş de închinare lui Eminescu”, iar duminică, 15 iunie, ora 11.00, la Centrul „Mihai Eminescu” va avea loc colocviul „Universalul şi eternuil Mihai Eminescu”.

Citeşte şi:

FOTO Mihai Eminescu susţine Bacalaureatul la Focşani

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite