Fosta şefă a Secţiei Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, condamnată. Procurorii au cerut pedeapsa în regim de detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Gabriela Rusu
Medicul Gabriela Rusu

Medicul Gabriela Rusu, fosta şefă a Secţiei Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a fost condamnată astăzi în dosarul în care trei medici ginecologi sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.

Tribunalul Vaslui a dispus marţi, 20 octombrie, prima condamnare în dosarul ginecologilor care au scandalizat opinia publică prin limbajul umilitor avut faţă de pacientele fără posibilităţi materiale. Judecătorii au hotărât condamnarea medicului Gabriela Rusu la un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. 

În plus judecătorii au obligat-o să efectueze 91 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Vaslui sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui (instituţia urmează a fi desemnată de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vaslui).

Fosta şefă a Secţiei Ginecologie a fost găsită vinovată de abuz în serviciu, în sarcina sa fiind reţinută exercitarea defectuoasă a funcţiei, în sensul că nu a reuşit să prevină infracţiunile subalternilor. De altfel, Gabriela Rusu şi-a recunoscut faptele, solicitând să fie judecată prin procedura simplificată. 

Judecătorii au stabilit medicului Gabriela Rusu o perioadă de supraveghere de doi ani, timp în care va trebui să respecte mai multe obligaţii: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vaslui, la datele fixate de aceasta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa ; să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;  să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă şi să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Vaslui.  

Prezentă şi astăzi în sala de judecată, medicul Gabriela Rusu şi-a exprimat regretul de cele întâmplate exprimându-şi ruşinea faţă de faptele reţinute în sarcina celor trei colegi. Avocaţii medicului au cerut judecătorilor schimbarea încadrării juridice din abuz în serviciu în neglijenţă în serviciu, însă solicitarea a fost respinsă de instanţă. 

De partea celalaltă, procurorii au cerut condamnarea Gabrielei Rusu la o pedeapsă în regim de detenţie, arătând că aceasta a dat dovadă de ”gravă neglijenţă” în exercitarea funcţiei.

Sentinţa pronunţată astăzi de judecătorii vasluieni nu este definitivă, părţile având posibilitatea să o atace cu apel. În cazul celorlalţi trei medici. Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu, judecătorii au disjuns cauza, dosarul urmând să ajungă la un alt complet de judecată. Săptămâna viitoare, însă, la Curtea de Apel Iaşi se va judeca cererea doctoriţei Simona Botez, privind strămutarea dosarului de la Tribunalul Vaslui, la o altă instanţă. 

Scandalul anului la Vaslui

Ancheta în acest caz a pornit ca urmare a unui denunţ făcut de o pacientă prin intermediul liniei directe puse la dispozitie de Directia Generala Anticorupţie (DGA). În urma flagrantului organizat pe data de 9 februarie 2015, Simona Botez  a fost prinsă la scurt timp după ce a primit 1.500 lei de la un investigator folosit de anchetatori, pentru a efectua o intrerupere de sarcina de 17 saptamani, intervenţie ilegală. La finalul anchetei, medicul Doina Andrei a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de săvârşirea de 25 de infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri. La rândul său, Simona Botez este acuzată de comiterea a 14 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de fals intelectual. Cel de-al treilea medic inculpat Adrian Tănăsescu este  acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de luare de mită.

Interceptările realizate de anchetatori aveau să scoată la iveală limbajul umilitor şi jignitor pe care doctoriţele Botez şi Andrei îl aveau la adresa pacientelor sărace, catalogându-le drept „proaste“, „scoafe“ sau „vaci“, iar pruncii erau făcuţi „draci“. De altfel, intercepările cu discuţiile celor două au scandalizat deopotrivă opinia publică şi judecătorii care au arătat în motivarea hotărârilor privind măsurile preventive că limbajul folosit de cei doi medici arătau dispreţul acestora faţă de însăşi profesia pentru care au depus jurământ.

Condamnarea doctoriţei Gabriela Rusu este considerată de colegii de breaslă şi nu nemeritată, aceştia apreciind că medicul plăteşte pentru greşelile colegilor în care ea a avut încredere. Gabriela Rusu a demisionat din funcţia de şef de Secţie în urma izbucnirii scandalului de corupţie.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Interceptări uluitoare în cazul doctoriţelor şpăgare de la Vaslui: gravidele erau făcute „proaste“, „vaci“ sau „scroafe“. Bebeluşii - „draci“

 Bursa şpăgilor la ginecologie. Cât plăteau pacientele din Vaslui pentru a naşte sau pentru a fi tratate. Cum erau jignite gravidele fără bani

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite