Cum au ajuns doi copii sclavii satului, sub ochii indiferenţi ai autorităţilor: „Munceau de la 4 dimineaţa până noaptea, dacă se împotriveau erau bătuţi”

0
0

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui va formula plângere la DIICOT în cazul a doi copii de 13 şi 11 ani găsiţi hoinărind pe câmpuri după mai multe zile. De doi ani, cei doi băieţi erau folosiţi ca sclavi la stâna unui localnic, rudă a unui angajat al primăriei.

Cazul celor doi fraţi din satul Banca, judeţul Vaslui, care săptămâna trecută, sătui de bătăile tatălui şi viaţa grea pe care erau obligaţi să o ducă, au decis să fugă de la stâna unde erau argaţi. Nimeni nu a sesizat dispariţia lor timp de o săptămână. Abia pe 8 noiembrie, tatăl, văzând că nu dă de urma băieţilor, a anunţat autorităţile. Câteva zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri au fost mobilizaţi pentru găsirea lor.

Localnicii au povestit poliţiştilor că în ultimele zile i-au mai văzut pe cei doi fraţi, le mai dădeau câte ceva de mâncare, iar seara îşi găseau adăpost într-o casă părăsită de la marginea satului. Neculai (13 ani) şi Ion (11 ani) au fost găsiţi de poliţişti în seara de 8 noiembrie. Erau slăbiţi şi foarte speriaţi. 

Tot satul ştia de viaţa chinuită a celor doi fraţi, inclusiv autorităţile locale, funcţionarii primăriei. Cu toţii au asistat impasibili la acest caz. Paradoxal, familia celor doi copii locuieşte în centrul comunei, sub ochii autorităţilor. Nici Neculai, nici Ion nu mergeau la şcoală, doar unul dintre ei a mers un an, celălalt fiind complet neşcolarizat. Nici acest aspect nu a atras atenţia cuiva. Nimeni nu a sesizat specialiştii de la Protecţia Copilului pentru a veni în sprijinul familiei, pentru a oferi o şansă copiilor.

Părinţii celor doi fraţi erau cunoscuţi în sat ca fiind consumatori de alcool şi banii pe care îi câştigau muncind cu ziua se duceau în special pe băutură. În urmă cu doi ani, tatăl s-a angajat ca cioban la ferma unui localnic, o rudă a unui angajat de la Primăria Banca. La stână au ajuns să muncească şi cei doi copii, chiar dacă pe atunci nu aveau decât 9 şi 11 ani. Munceau din zorii zilei până noaptea târziu. 

Tatăl: ”Au plecat de bine de la stână nu le plăcea brânza, ei voiau pateu şi salam”

”Aceşti copii trăiau ca în junglă. Nu aveau lucruri personale, nu aveau jucării. Nimic. Erau exploataţi de la ora 4 dimineaţa, până seara. Când primeau câte un ban, le era luat de tată, care îi cheltuia pe băuturi alcoolice. Când nu au mai rezistat, au decis să fugă”, a povestit unul dintre lucrătorii care au intervenit în acest caz.

Tatăl celor doi copii, era revoltat, nicidecum îngrijorat de dispariţia copilului. El a declarat poliţiştilor că băieţii ”au plecat de bine, nu le plăcea brânza, ei voiau pateu şi salam”, a declarat, senin, tatăl.

După ce au fost găsiţi, cei doi copii au fost internaţi într-un centru al DGASPC Vaslui, fiind luată măsura plasamentului în regim de urgenţă. Intervenţia specialiştilor în acest caz este una foarte dificilă: copiii sunt speriaţi, comunică cu dificultate şi nu au formate nici măcar deprinderile de bază. Cei doi fraţi urmează să fie supuşi unei expertize medico-legale pentru a se stabili dacă viaţa sau dezvoltarea le-a fost pusă în pericol.

Mai multe - Vaslui

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite