Afacerea penală dedicată românilor din diaspora: „Permis auto.. detalii în privat, fără glume proaste”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un român din Huşi a pus la cale o afacere ilegală cu permise pentru românii din diaspora FOTO Poliţia Română
Un român din Huşi a pus la cale o afacere ilegală cu permise pentru românii din diaspora FOTO Poliţia Română

Tribunalul Vaslui a emis o primă decizie într-un dosar de trafic de influenţă în care un tânăr promitea că are relaţii în Poliţie cu ajutorul cărora poate obţine, în schimbul unor sume de bani, permise auto pentru românii din diaspora.

Un tânăr de 28 de ani din Huşi a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă după ce a încasat bani de la mai mulţi români din diaspora cărora le-a promis, lăsându-le impresia că are relaţii la Permise, că îi ajută, în schimbul unei sume de bani, să obţină permisul românesc fără să dea examen.

„Planul de afaceri” presupunea postarea unor anunţuri de tipul „permis auto....detalii în privat, fără glume proaste” pe grupurile de Facebook dedicate românilor din diaspora. După ce era contactat în privat, românul promitea că obţine permise de conducere. Clienţii erau convinşi să dea bani înainte pe considerentul că „lucrarea” nu va fi altfel pornită, iar după ce plăteau avansul erau „duşi cu zăhărelul” până îşi dădeau seama că au fost, de fapt, ţepuiţi.

Procurorii au explicat motivele pentru care „ţinta” românului pus pe făcut bani au fost românii din diaspora. Pe de o parte, în diaspora sunt români care nu deţin permis de conducere, dar îl doresc, însă nu au timpul necesar pentru a urma şcoala şi a susţine examenele în România, şi nici nu cunosc limba pentru a da examenul de permis auto în străinătate.

Pe de altă parte, susţin procurorii, românii din diaspora sunt dispuşi să plătească pentru permis sume de bani cuprinse între 1.500- 2.000 euro, iar românilor din afara ţării le este mai greu să sesizeze autorităţile române, iar pe de altă parte, cele mai multe dintre ele preferă să nu o facă de teamă că ele însele ar putea răspunde penal.

„Eu vreau să văd numele”

Potrivit rechizitoriului, românul care a pus bazele afacerii cu permise pentru românii din diaspora a găsit în doar câteva luni mai mulţi doritori. În momentul în care şi-au dat seama, însă, că sunt păcălite patru persoane l-au denunţat pe tânărul din Huşi. Relevantă este discuţia avută cu unii dintre clienţi, căruia tânărul i-a trimis un link pe care să „verifice” că persimul i-a fost emis pentru a putea încasa diferenţa de bani. „Am intrat, dar nu văd nici un nume de-al meu, doar că s-a trimis, atât. (…) Eu vreau să văd numele. Am înţeles că s-a validat, dar de unde să ştiu eu dacă nu e a lui altcineva, eu asta încerc să spun”, îi spune unul dintre clienţi românului care nu putea face dovada că a fost emis un permis valid.

A recunoscut tot

Pus în faţa probelor, bărbatul din Huşi a recunoscut acuzaţiile, fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.  Tânărul a declarat că din suma de 20.850 de euro din contul PFA prin care care încasa banii, aproximativ 14.000 euro au fost încasaţi de la diverse persoane cărora le-a promis obţinerea de permise de conducere valabile, iar diferenţa reprezintă bani pe care i-a împrumutat de la prieteni de-ai săi din străinătate.

Tânărul a mai declarat că în cursul anului 2020, inspirându-se din ştirile de la televizor, a început să posteze pe reţeaua Facebook, pe grupuri de români aflaţi în Belgia, Germania şi Olanda, anunţuri prin care oferea persoanelor interesate obţinerea de permise de conducere româneşti valide contra unor sume de bani, sub un cont de utilizator fals, care nu îi indica identitatea reală.

În faţa instanţei, inculpatul a mai declarat că unele persoane îi trimiteau un avans de 400 sau 600 euro, iar alţii îi trimiteau întreaga sumă. După ce încasa banii mai discuta o perioadă de timp cu aceste persoane, iar când ajungea termenul la care ar fi trebuit să le trimită permisul nu le mai răspundea.

Sentinţa Tribunalului Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a dat piept cu corupţia un român din SUA întors în ţară pentru o moştenire: „Şpagă, ce să-ţi spun? Aşa e la noi“

Rudele unui motociclist mort într-un accident au cerut să fie despăgubite pentru şpaga plătită la spital

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite