Turnu Severin: Ion Nănuţi fondează şcoli private în Severin
0
Pasiunea pentru învăţământ l-a determinat ca, după o carieră încununată de succes, să înfiinţeze o fundaţie şi trei şcoli în sistem privat.
Crescut într-o familie de învăţători, Ion Nănuţi şi-a construit o carieră prestigioasă, bazată pe pasiune şi seriozitate. „Părinţii mei erau învăţători, iar la noi în casă se vorbea foarte mult despre şcoală, se primeau vizite de la oameni din învăţământ, aşa că pentru mine acesta a fost punctul de plecare. Mi l-am ales ca model pe tatăl meu, un om foarte ambiţios care mare parte din cariera sa a fost directorul şcolii din comuna natală Livezile. În perioada liceului am avut norocul să îl am ca profesor de matematică pe Petre Biban, un om şi un profesionist desăvârşit. Eram deja hotărât să devin profesor, dar atunci am luat decizia finală de a urma calea matematicii“, ne spune profesorul.
Predă matematica de 44 de ani
Şi-a început activitatea în oraşul Motru, în 1965. Acolo a activat la Liceul Teoretic până în 1980, când a venit în Turnu Severin şi a ocupat un post prin concurs. „În 15 ani, la Motru, a dat foarte mulţi profesori de matematică şi clase care au intrat integral la facultate. Venirea în Severin a fost o schimbare însemnată, pentru că aici învăţământul era avansat, erau alte rigori“, îşi aminteşte dascălul. „Din 1980 până în 2003, am predat matematica la Colegiul Naţional Traian, de unde am scos profesori extraordinari. Un exemplu este doctorul în ştiinţe matematice Manuela Praja, care a devenit ulterior şi directorul Liceului Traian“, spune Ion Nănuţi.
„În 1999, am considerat că este momentul să înfiinţez o şcoală. Principalul motiv a fost de a-mi crea posibilitatea să activez în domeniu şi după pensionare. Iubesc învăţământul şi nu aş fi vrut să fac altceva, aşa că am înfiinţat Fundaţia Gheorghe Ţiţeica. Este o unitate privată care cuprinde două şcoli în Severin şi una în Calafat“, ne spune profesorul.
Ctitor de învăţământ, la fel ca Theodor Costescu
A început cu Liceul Teoretic Şerban Cioculescu, care există şi astăzi şi de unde au plecat şase promoţii de elevi. Tot în cadrul fundaţiei a construit o şcoală postliceală sanitară de asistenţă medicală şi farmacie, care a reuşit să acceadă în sistemul naţional în învăţământ. „Faptul că voi reuşi să las în urma mea o şcoală mi se pare o chestiune de mare importanţă. Sunt singurul care a înfiinţat învăţământ particular în Severin. Un alt om care a dat viaţă unei şcoli a fost marele Theodor Costescu, dar corespunzător averii pe care o deţinea. Cred că am reuşit să fac un învăţământ orientat spre elev“, încheie Ion Nănuţi.
Întrebări şi răspunsuri
Cum simţiţi diferenţele dintre sistemul de stat şi cel particular?
I.N.: Acum am o arie mai largă de responsabilităţi. Coordonez activitatea celor trei şcoli ale fundaţiei şi mă ocup, pe lângă activitatea didactică, de management şi de bunul mers al instituţiilor.
La începutul carierei, cu ce gânduri aţi pornit?
I.N.: Când am început acest drum, mi-am dorit să devin un profesor cu rezultate notabile în carieră, iar elevii pe care îi formez să aprecieze munca pe care o depun. La momentul actual, consider că am atins acest scop.
Ce-i place
„În afara pasiunii pentru matematică, îmi place foarte mult să citesc. De asemenea, urmăresc situaţia politico-economică a ţării. Iubesc excursiile.“
Ce nu-i place
„Nu suport dezordinea şi neimplicarea oamenilor. Nu îmi plac lipsa de punctualitate şi oamenii făţarnici sau mincinoşi ori cei care nu-şi ţin promisiunile.“