În aşteptarea subvenţiei: „Animalul când zbiară trebuie să-i dai apă, mâncare, să-i asiguri necesarul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Valentin Giurconiu, proprietarul fermei zootehnice de la Cerneţi FOTO Corina Macavei
Daniel Valentin Giurconiu, proprietarul fermei zootehnice de la Cerneţi FOTO Corina Macavei

Mare nemulţumire în rândul fermierilor din zootehnie care nu şi-au primit de la APIA nici până acum subvenţiile pe anul 2015. O parte din ei se gândesc să renunţe la această ocupaţie în condiţiile în care se descurcă tot mai greu.

Fermierii spun că au trecut cu greu peste iarnă şi că din lipsa fondurilor mulţi dintre ai au fost nevoiţi să reducă efectivele de animale.

„Foarte dezamăgitor din partea statului român. Îşi bat joc de noi, de agricultori. Ar trebui să se preocupe mai mult de agricultură, că industria oricum este terminată. Am diminuat din animale ca să pot să le ţin pe astea. Animalul când zbiară trebuie să-i dai apă, mâncare, să-i asiguri necesarul. Cât de mici sunt subvenţiile, dar contează dacă ni le-ar da la timp”, se plânge Daniel Valentin Giurconiu, din Cerneţi,  proprietarul uneia din cele mai mari ferme zootehnice din Mehedinţi. 

Şi soţia sa, Angela Giurconiu, spune că au ieşit foarte greu din iarnă fără acest ajutor, în condiţiile în care cheltuielile cu hrana şi cu angajaţii sunt foarte mari:

„A trebuit să dăm din buzunar tot timpul”

„În alţi ani, dacă solicitam un avans ne dădeau în octombrie, în noiembrie cel târziu. Acum am solicitat avans şi a durat două luni şi jumătate ca să ne dea avans la animale. E foarte greu să ne descurcăm, pentru că nouă ne trebuie nutreţ, ne trebuie tărâţe. Vara animalul mănâncă iarba la câmp. În iarnă a fost foarte greu pentru că a trebuit să dăm din buzunar tot timpul, nu acoper cheltuielile din venitul care îl avem iarna. Pământurile nu putem să le arăm că nu avem bani de motorină, de sămânţă. Am trei oameni cu ziua şi cheltuiesc în medie 400 de lei pe zi”.

„Principalul este să se dea subvenţiile la timp, ca dacă îi ai poţi să le cumperi ce le trebuie animalelor. Dacă nu îi dai boabe când fată, degeaba, când are mielul mic atunci trebuie ajutată cu boabele”, spune  Nelu Curea, angajat la ferma de la Cerneţi.

„Subvenţiile sunt la pământ, bine că au ei bani, nouă ce ne mai trebuie, nu? Noi muncim şi ei cheltuie banii. Nici măcar nu am primit subvenţia anul acesta şi câte am de făcut, câte planuri am ca oricare. Când îţi vin banii la timp, faci lucrul mai uşor, spune un alt fermier din Mehedinţi”, Daniela Olaru.

Veştile nu sunt bune de la APIA, cel mai probabil subvenţiile pe anul trecut se vor achita fermierilor din Mehedinţi la sfârşitul lunii mai.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite