Forsev amendată cu 100 000 lei de Garda de Mediu Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FORSEV SA, o firmă care activează în domeniul metalugiei din Drobeta Turnu Severin, a fost amendată de Garda de Mediu Mehedinţi cu 100 000 lei, pentru deversarea în Dunăre de produse petroliere.

Comisarii Gărzii de Mediu Mehedinţi precizează că pata de produse petroliere a fost observată pe fluviul Dunărea, în apropierea Portului Comercial din Drobeta Turnu Severin în data de 29 decembrie 2013.

Iniţial, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi (SGA) au intervenit cu materiale biodegradabile, dar pentru că nu s-a putut stopa poluarea, în data de 30 decembrie, pe fluviu, în zona canalului deversor, la aproximativ doi metri de mal, s-a construit un baraj de aproximativ 40 de metri, format din saci cu produse biodegradabile care să diminueze pericolul ca produsul poluator să se extindă pe fluviu.

Purtătorul de cuvânt al SGA Mehedinţi, Magda Someşan, a declarat joi că angajaţii unităţii au monitorizat în permanenţă zona poluată, iar ancheta desfăşurată a arătat că poluarea provine de la canalizarea platformei industriale din apropierea Portului Comercial Drobeta Turnu Severin.

„Acel canal colectează apele uzate de pe platforma mai multor unităţi industriale care deversează în el. Avem o poluare cu produse petroliere, noi acţionăm cu Spilsorb, a fost montat încă din data de 30 decembrie dimineaţa un baraj absorbant ca să nu se extindă pata de produse petroliere în fluviul Dunărea. Personalul nostru  monitorizează şi acţionează în permanenţă ca să rămână cantonată pata de produs petrolier în barajul respectiv”,  a declarat Someşan.

Forsev a fost amendată de Garda de Mediu Mehedinţi şi riscă să-i fie retrasă autorizaţia de mediu.

„Din 29 decembrie monitorizăm aceste deversări de ulei împreună cu  colegii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi de la Apele Române, în acest moment ţinem situaţia sub control. Firma care a provocat această poluare a fost amendată de către comisarii Gărzii de Mediu cu amendă de 100 000 de lei. În cazul în care situaţia va degenera vom retrage autorizaţia de mediu firmei respective”, a declarat joi, comisarul şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu.

Şi SGA Mehedinţi a aplicat o amendă de 35.000 de lei în acest caz. În plus, cheltuielile de intervenţie pentru limitarea efectelor poluării urmează să fie suportate de aceeaşi firmă, până joi fiind consumate peste 800 de kilograme de material biodegradabil.

„Vine din canalizarea platformei industriale Forsev, unde sunt mai mulţi agenţi economici şi s-a scurs în fluviul Dunărea.Canalizarea este destul de mare, acum nu se mai poluează, dar se deversează ape menajere, se prelinge şi se scurge în fluviul Dunărea. Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului au fost la faţa locului şi s-a stabilit că provine de pe platforma Forsev, s-a aplicat şi amendă contravenţională, noi urmând să reuşim să stabilizăm zona.”, a declarat Cristian Mură.

Specialiştii susţin că cel mai probabil poluarea provine de la rezervoare nedezafectate la timp şi care se află pe platforma respectivă.

Incidentul este cel de-al doilea în ultimele zile, o altă poluare pe Dunăre înregistrându-se în data de 24 decembrie 2013, poluatorul fiind un alt agent economic din zona Portului Comercial Turnu Severin.

Citiţi şi:

Poluare pe Dunăre cu substanţe petroliere în dreptul Portului Turnu Severin
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite