Cum se prepară turta de mălai în ţest, după o reţetă veche din nordul judeţului Mehedinţi
0Vă propunem o reţetă tradiţională de la Isverna, o localitate din zona montană a Mehedinţiului, reţetă are se găseşte într-o culegere de reţete semnată de Narcisa-Alexandra Ştiucă, „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”.
În „Ospăţ cu gust de Mehedinţi” se găseşte o reţetă culeasă din satul mehedinţean Isverna, pe care v-o prezentăm mai jos:
“Cernem cu sita făina de porumb într-o postavă, fierbem apa şi punem în postavă peste ea. Mai punem şi făină de grâu ca să iasă bun, dulce. Apa trebuie să fie fiartă, fiartă în clocot ca să se strângă făina de grâu.
Frământăm bine, mult, ca să se lege. Apoi punem boţul pe un fund rotund şi-l spoim cu apă şi cu făină de grâu.
Facem jarul şi-l tragem cu o greblă şi-l facem vatră de jur împrejur şi punem ţestul. Până facem mălaiul în postavă, ţestul îl punem pe jar şi pe urmă îl punem pe mălai. Se pun şi sare, şi frunze de nuc ca să nu se lipească, dar să prindă şi gust.
La noi nu se pune drojdie, dar în alte părţi mai pun drojdie ca să crească. La copt stă în jur de o oră. Turta de mălai ţine şi două zile. Trebuie cam cinci kilograme de făină de porumb, făină de grâu punem după gust ca să se lege şi să fie mai dulce şi apă pui cât crezi că e suficientă pentru făina aia, dacă trebuie mai pui”.