Un elicopter s-a prăbuşit la Ostrov. Toţi pasagerii au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

Un elicopter din Republica Moldova s-a prăbuşit la Ostrov. La bordul aparatului se aflau 5 persoane. Niciuna dintre ele nu a supravieţuit în urma impactului cu solul.

UPDATE 20.40. În elicopter se aflau cinci bărbaţi, cel mai tânăr în vârstă de 24 de ani, cel mai în vârstă de 54 de ani. Toţi erau ucraineni, angajaţi ai unei firme care avea în derulare un contract în Turcia. La momentul accidentului, cei cinci se îndreptau spre locul de muncă.  „Cei cinci lucrau în domeniul stingerii incendiului, dar la o societate privată“, spune prefectul de Tulcea, Vasile Gudu.

UPDATE 19.40.
Secretarul de stat Petre Tobă a trimis ofițeri specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliției Române, cu un elicopter al MAI, la Ostrov, pentru a acorda sprijin de specialitate în cercetarea la fața locului în cazul accidentului aviatic produs în urmă cu puțin timp în zonă.
Specialiștii IGPR-ului însoțesc procurorii criminaliști ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție care vor coordona cercetarea la fața locului.
În prezent, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Tulcea asigură primele măsuri la fața locului. De asemenea, la locul unde s-a produs accidentul, se află și jandarmi și pompieri din IJJ și ISU Tulcea.

Citeşte şi:
Martori: Unul dintre pasageri a sărit din elicopter

UPDATE 19.20. Martor: „Am crezut că elicopterul o să cadă peste noi!“
Tragedia aviatică s-a petrecut într-un lan de grâu la 5-6 kilometri de satul tulcean Ostrov. Imaginea este dezolantă, spun cei care au ajuns la faţa locului: „Zona este înconjurată de poliţişti, de jandarmi. Este îngrozitor. Nimic altceva decât o grămadă de fiare din care încă mai iese fum. Nici nu îţi poţi da seama că este un elicopter“, povesteşte un martor.
Mai mulţi localnici din Ostrov au văzut cu ochii lor tragedia: „Era pe la 4.00 după amiază. Elicopterul zbura aproape de pământ şi scotea un zgomot din ce în ce mai puternic. Am crezut că o să vină peste noi“, povesteşte o femeie care muncea pe câmp atunci când a căzut elicopterul.

GALERIE FOTO Imagini de la tragedia de la Ostrov. Iată ce a mai rămas din elicopterul în care se aflau cinci ucraineni!


UPDATE 19.15.
Dr. Dumitru Vâlcu, director medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Tulcea, spune că cei cinci nu au avut nicio şansă de supravieţuire: „La locul tragediei  echipajele noastre au găsit trupurile carbonizate ale celor cinci pasageri din elicopter“.

VIDEO Imagini şocante cu elicopterul care s-a prăbuşit la Ostrov, imediat după impact


Primarul din Ostrov, Nicolae Onea, a ajuns şi el la locul tragediei: „Am vorbit şi cu oamenii care au văzut ce s-a întâmplat. Toată lumea spune că este vorba despre o defecţiune tehnică. Oamenii mi-au spus că zgomotul scos de elicopter era asurzitor“, spune primarul Onea.


UPDATE 19.04
Vlad Cibotaru, directorul interimar al Administrației Aeronautice din Republica Moldova, a declarat pentru Publika TV că elicopterele plecau spre Turcia pentru a participa la stingerea unor incendii. El a confirmat că elicopterul prăbușit aparținea companiei Pecotox-Airi, era de tip K32, fabricat la 15 ianuarie 1990. Aeronava era în stare bună, fusese recent verificată și efectuase până acum doar 1.000 de ore de zbor. „Toate persoanele de la bord sunt cetățeni ucraineni. Nava deținea toate certificatele emise în Republica Moldova“, a spus oficialul.

Acesta este al doilea elicopter care zbura din Republica Moldova în Turcia

UPDATE 18.53 Reprezentantul Aeroportului Internațional Chișinău, Adriana Doruc, a declarat pentru Adevărul Moldova că de la Chișinău au decolat două elicoptere de același tip la ora 16.00, cu aceeași destinație, un oraș din Turcia. Potrivit ei, elicopterele de tipul K32A aparțin companiei moldovenești Pecotox-Air. Contactați de reporterii Adevărul, reprezentanții companiei au refuzat să vorbească și au închis telefonul. Potrivit site-ului Administrației Aviatice Civile, certificatul pentru operațiunile pentru transport aerian comercial al companiei Pecotox-Air a expirat la 14 februarie 2012.

UPDATE 18.45  „Cele două elicoptere efectuau un zbor la vedere, în spaţiul aerian necontrolat (spaţiul în afara acţiunilor serviciilor de trafic aerian - n.r)", a declarat pentru Agerpres Bogdan Donciu, directorul general ROMATSA. Oficialul a subliniat că preponderent aceste elicoptere sunt utilizate pentru lucrări agricole, în unele cazuri având şi autorizaţie de transport pasageri. „Din punctul meu de vedere, aceste elicoptere nu sunt propice pentru transport de pasageri" a explicat Donciu.

UPDATE 18. 38 Ministrul Transporturilor de la Chișinău, Anatol Salaru,a precizat că elicopterul era înregistrat în Ucraina, data din 1990 și era într-o starea foarte bună. Potrivit lui, câțiva reprezentanți din Moldova vor pleca în Romania pentru a cerceta acest caz.

UPDATE 18.34 Primele ipoteze în cazul prăbuşirii elicopterului de la Ostrov de joi după-amiază, sunt eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.Potrivit surselor citate, variantele de lucru ale criminaliştilor la faţa locului pornesc de la două ipoteze: fie o defecţiune tehnică, fie o eroare de pilotaj.

Două elicoptere, care zburau în echipă şi decolaseră de la Chişinău cu destinaţia Turcia, primiseră autorizaţii de survol pentru România.

Elicopterul de tip Kamov K-26, cu două elice suprapuse, s-a prăbuşit în zona tulceană Ostrov

Criminaliştii vor lua în calcul şi eventuale probleme cauzate de condiţiile meteorologice.

Potrivit site-ului vremea.ro, în judeţul Tulcea se înregistra o temperatură de aproximativ 20 de grade, cerul fiind parţial noros.

Elicopterul de tip Kamov K-26, cu două elice suprapuse, care s-a prăbuşit în zona tulceană Ostrov, este unul civil, o aeronavă tip K-26, de producţie rusească, un aparat "destul de vechi" care, în prezent, este folosit în special în lucrările agricole, a declarat directorul general al ROMATSA, Bogdan Donciu.

"Cele două aparate zburau în spaţiul aerian necontrolat, unul dintre ele a căzut în localitatea tulceană. Sunt informaţii care nu sunt puse cap la cap în momentul de faţă", a declarat şeful Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)

Donciu, care nu a putut da detalii despre condiţiile meteorologice din zonă în momentul în care aparatul s-a prăbuşit, a evitat să se pronunţe asupra posibilelor cauze ale evenimentului.

Conform unor specificaţii tehnice ale aparatului disponibile pe internet, un astfel de elicopter poate transporta până la nouă pasageri.

UPDATE 18.33 „Tipul de elicopter era K26. Sunt nişte elicoptere destul de vechi, folosite în lucrări agricole pentru care nu mai există certificatele de tip originale şi zboară numai cu certificate de operare. Şi în România sunt folosite pentru lucrări agricole", a declarat Bogdan Donciu, director general Romatsa, la Realitatea TV.

UPDATE 18.30 Pasagerii au murit pe loc, pentru că în momentul impactului elicopterul a explodat.

UPDATE 18.26 Reprezentantul Aeroportului Internațional Chișinău au confirmat pentru Adevărul Moldova că două elicoptere au decolat astăzi de la Chișinău. „Nu avem însă informații precum că ele s-ar fi prăbușit", ne-a spus Adriana Doru, responsabilă pentru relații cu publicul.

UPDATE 16.19 Adjunctul procurorului general al României, Marius Iacob, însoţit de un procuror criminalist, a plecat, joi după-amiaza, cu un elicopter, spre localitatea tulceană Ostrov, unde s-a prăbuşit un aparat de zbor cu cinci persoane la bord, care au decedat.

UPDATE 16.03 Elicopterul venea din Republica Moldova și pleca înspre Turcia. Din Moldova au plecat două elicoptere, cel de-al doilea aterizând foarte aproape de elicopterul prăbușit pentru a da primul ajutor, potrivit Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Un elicopter SMURD se va deplasa la fața locului.

Secretarul Primăriei din Ostrov,Spinachi Niculae, a declarat că ar putea fi vorba de 5 pasageri

Vom reveni cu amănunte

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite