Premieră la Tulcea: Cinemateca Institutului Cultural Român aduce filmul de artă românesc în faţa publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Reconstituirea“, azi, de la ora 17.00, la Teatrul Jean Bart FOTO cinemagia.ro
„Reconstituirea“, azi, de la ora 17.00, la Teatrul Jean Bart FOTO cinemagia.ro

O veche dorinţă a publicului tulcean devine realitate începând de astăzi: „Cinemateca ICR“ aduce în sala studio a Teatrului Jean Bart filmele lui Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu, Manole Marcus, Nae Caramfil. Intrarea este gratuită.

Deschiderea oficială va avea loc marţi, 23 aprilie 2013, de la ora 16.30, la Teatrul Jean Bart. Targetul acestei serii de evenimente culturale sunt tinerii, spun organizatorii, iar filmele vor fi difuzate de la 17.00 şi, respectiv, de la 19.00.

După ce proiectul referitor la „Zilele Filmului Francez” s-a bucurat de mare succes în rândul tuturor categoriilor de spectatori, ICR Tulcea propune organizarea, în fiecare lună, a unei serii de proiecţii cinematografice de artă.

„Cele şase filme ce vor fi prezentate în Cinematecă, semnate de unii dintre cei mai importanţi regizori români, vor readuce în atenţia cinefililor tulceni partituri memorabile ale unor actori de geniu cu precum Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Amza Pellea, George Constantin, Ştefan Iordache“, Mihai Gălăţan, coordonatorul proiectului.

Astăzi: Pintilie şi Daneliuc

Marţi, de la ora 17.00, vei putea vedea „Reconstituirea”- Lucian Pintilie (1969). Este povestea reconstituirii unui banal incident, când o bătaie între doi tineri se transformă într-o crimă.

De la ora 19.00 vei putea vedea „Glissando”- Mircea Daneliuc, (1982). După o idee din povestirea Omul din vis, de Cezar Petrescu, este un film unic în istoria cinematografiei române.

Miercuri: Nicolaescu

De la ora 17.00 eşti invitat la „Osânda”- Sergiu Nicolaescu (1976). Filmul relatează povestea unui fost ocnaş pe nume Manlache Preda, care se întoarce acasă după 12 ani.

De la ora 19.00 vei vedea „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”- Sergiu Nicolaescu ( 1972). Ipu (Amza Pellea), nebunul satului, trăieşte ultimele zile ale ocupaţiei germane în satul său transilvan. El e apropiat sufleteşte de un băiat (Cristian Şofron), traumatizat de moartea fratelui său, cu care îşi găseşte refugiul într-o lume imaginară.

Joi: Marcus şi Caramfil

De la ora 17.00 este programat „Actorul şi sălbaticii” – Manole Marcus (1975). Celebrul teatru de revistă Vox, al cărui director este Costică Caratase, pregateşte un spectacol în care numărul de rezistenţă este o virulentă şarjă la adresa nazismului şi a Gărzii de Fier.

De la 19.00 poţi vedea ,,Filantropica”- Nae Caramfil (2002). În Bucureştiul secolului XXI, a ieşi în oraş sâmbătă seara la braţul unei femei frumoase e o investiţie financiară riscantă. Ovidiu (Mircea Diaconu), modest profesor de liceu, nu şi-ar putea-o permite. Şi totuşi trebuie, căci s-a îndragostit până peste cap de Diana (Viorica Voda), o mică sirenă de 20 de ani, cu veleităţi de manechin. În căutarea unei surse de venit ceva mai consistente decât o biată leafă de profesor, Ovidiu plonjează într-o lume fabuloasă - mafia cerşetorilor.

Citiţi şi:

Zilele francofoniei, organizate la Teatrul Jean Bart şi Casa Avramide

Festivalul de film rus la Tulcea. Vezi aici programul!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite