FOTO Pentru un loc de muncă bine plătit: un marocan a stat şapte zile ascuns în magazia unui vapor turcesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazia în care sa ascuns marocanul timp de şapte zile FOTO Garda de Coastă
Magazia în care sa ascuns marocanul timp de şapte zile FOTO Garda de Coastă

Scopul lui: să muncească într-o ţară scandiavă (acolo unde salariile sunt destul de mari). Nu a ajuns prea departe, însă, pentru că în portul Sulina poliţiştii de frontieră l-au depistat şi l-au trimis înapoi acasă.

Marocanul, în vârstă de 22 de ani, a urcat la bordul navei sub pavilion Turcia în data de 31 martie 2013. A plecat din portul Jorf Lasfer (Maroc) cu direcţia Brăila (au avut escală la Istambul).

Preţ de şapte zile, a stat ascuns într-o magazia din prova vaporului, cu scopul de a ajunge, într-un final, într-o ţară scandinavă şi de a îşi găsi un loc de muncă. Nu a fost văzut decât după o săptămână de cei din echipajul de pe navă (13 marinari de naţionalitate turcă). După o săptămână, nava era deja în marş şi nu au mai vrut să întoarcă pentru a-l duce în portul din Maroc.

În acest timp marocanul a trăit cu „pachetul“ făcut pentru drum: îşi luase mâncare şi mai multe bidoane cu apă pentru a îşi asigura supravieţuirea.

Luni, în jurul orei 10.00, poliţiştii de frontieră de la Sulina au verificat nava sosită în Portul Sulina, din direcţia Maroc. Era primul punct de trecere a frontierei, astfel că a fost verificat fiecare colţ al navei.

„În urma controlului a fost descoperit un pasager clandestin, în vârstă de 22 ani, care s-a dovedit a fi cetăţean marocan. Persoana în cauză, care nu a putut prezenta niciun document de identitate, a declarat faptul că a urcat la bordul navei în data de 31 martie 2013, ascunzându-se într-o magazie din prova, cu scopul de a ajunge într-o ţară scandinavă pentru a-şi căuta un loc de muncă“, spune Marius Niculescu, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Marocanul era într-o stare bună, iar pentru comunicarea cu el frontieriştii au apelat la un traducător autorizat.

„Nu avea documente la el, dar a declarat datele de identitate, dar şi momentul în care a urcat pe navă. A fost verificat şi informaţiile pe care le-a dat s-au confirmat“, a mai declarat Marius Niculescu.

Poliţiştii de frontieră l-au sancţionat contravenţional, cu suma de 8.000 lei, pe comandantul navei pentru faptul că a transportat în România un pasager clandestin fără documente de trecere a frontierei de stat.

Obligaţia comandantului este aceea de a îi asigura marocanului o încăpere, de îi asigura mâncare şi apă şi de a îl duce înapoi în portul de unde a plecat (în Maroc). În acest timp, comandantul este obligat să îl păzească pe marocan, mai exact să se asigure că acesta nu va coborî de la bordul navei.

Citiţi şi:

Doi migranţi din Sudan au fost reţinuţi la Nădlac după ce au încercat să treacă ilegal graniţa

Grupare de trafic de migranţi, anihilată de DIICOT

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite