FOTO De Paştele Blajinilor: mii de tulceni s-au înghesuit la slujba din cimitir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aglomeraţie în cimitir FOTO Adevărul
Aglomeraţie în cimitir FOTO Adevărul

Aglomeraţie în această dimineaţă pe strada Eternităţii din Tulcea: mii de tulceni s-au înghesuit, luni, de la ora 9.00, la cimitirele din municipiu pentru a-i pomeni pe decedaţi.

Conform tradiţiei, tulcenii au adus la cimitir ouă vopsite şi cozonac, pentru a le oferi drept pomană pentru cei morţi.

„Aranjăm din timp mormintele, le curăţăm, plantăm flori şi curăţăm zona din jurul acestora, acesta este pregătirea pentru Paştele Morţilor sau Paştele Blajinilor, cum i se mai spune. Luni dimineaţă, în jurul orei 9.00, venim la slujbă şi aducem pomană pentru sufletele morţilor. Din coşurile aduse la cimitir nu trebuie să lipsească ouăle roşii şi cozonacul“, spune Mariana Cazacu, de 67 de ani, pensionară din Tulcea, venită în această dimineaţă la mormintele părinţilor ei.

Afacerile florarilor

Femeia mai spune că luni, de dimineaţă, cumpără şi flori proaspete din zona cimitirelor pentru a le aşeza pe mormintele apropiaţilor.

Paştele Morţilor este o zi plină de activitate pentru florari care reuşesc, în fiecare an, să scoată bani buni din vânzările de la poarta cimitirelor. „Cumpără lumea destul, mai lăsăm şi noi din preţ, mai ales pentru cei care cumpără mai mult. Aşa e obiceiul, să aduci flori la mormânt atunci când vii la cimitir“, spune unul dintre florarii ajunşi pe Eternităţii.

Aglomeraţie pe şosea

Pe strada Eternităţii s-au creat, ca în fiecare an, adevărate ambuteiaje greu de ţinut sub control chiar şi de rutieriştii veniţi să asigure un trafic cât mai lejer.

Credincioşii care au venit astăzi la Paştele Morţilor se plângeau de faptul că, în aglomeraţia creată, şoferii au fost lăsaţi să intre cu maşina pe aleile cimitirelor.

„Nu este normal să îi lase cu maşinile aici. Toată lumea are bagaje, nu numai ei. Şi aşa de abia înaităm în cimitir, numai maşinile mai lipseau“, se plângea o bătrână din Tulcea.

 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite