Apel pentru identificarea deţinuţilor politici morţi la Periprava şi la Tîrgu Ocna. Sunt necesare probe ADN de la rude, pe cheltuiala statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face apel la rudele celor care au pierit ca deţinuţi politici în lagărele de la Periprava şi Tîrgu Ocna. Cercetătorii au descoperit osemintele a 53 deţinuţi politici, a căror identitate este încă necunoscută.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfăşurat în ultimii ani mai multe campanii de cercetări arheologice la Tîrgu Ocna şi Periprava, în locurile unde se cunoaşte că au fost îngropaţi deţinuţii politici morţi în unităţile de detenţie care au existat sau care încă mai funcţionează în aceste localităţi.

„Acţiunile noastre au urmărit căutarea şi descoperirea mormintelor precum şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici, acest demers urmând să fie continuat şi în perioada următoare. 

Misiunea institutului se desfăşoară în strânsă conlucrare cu Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la această unitate de parchet aflându-se în lucru două dosare penale în cauza acestor decese, deschise în urma unor sesizări înaintate de IICCMER“, arată cercetătorul Gheorghe Petrov de la IICMER.

În urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent au fost descoperite osemintele a 53 de deţinuţi politici, 40 provenind de la Periprava şi 13 de la Tîrgu Ocna.

Rămăşiţele pământeşti recuperate se află depuse pentru analize şi examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iaşi şi Bucureşti.

Cea mai importantă procedură medicală este reprezentată de realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate în vederea identificării acestora.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative pentru stabilirea ADN-ului de la rudele şi urmaşii în viaţă ai victimelor. Costurile pentru aceste analize revin în sarcina statului.

„Având în vedere cele arătate, IICCMER face un nou apel către persoanele care au avut în familie deţinuţi politici decedaţi la Tîrgu Ocna şi Periprava, precum şi către orice persoană care are cunoştinţă despre astfel de rude, ca să contacteze pe orice cale instituţia noastră sau direct pe organizatorul şi responsabilul cercetărilor arheologice, Gheorghe Petrov (telefon 0721 400 396), în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate şi a îndrumării către autorităţile care au în sarcină identificarea victimelor“, a transmis IICMER. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum a ajuns un preot să stea 8 ani în lagărele comuniste pentru că i-a ajutat pe partizani

Destinul lui Ilie Lazăr, cel mai tânăr semnatar al actului Marii Uniri: a murit cu durerea în suflet, dar încredinţat că românii vor scăpa de regimul tiranic

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite