VIDEO Peste 23.500 de spectatori au vizionat show-ul "Lumen" din vechiul port al Timişoarei

0
0
Lumen 2018
Lumen 2018

Trei zile, 135 de minute de emoţie intensă, 200 de voluntari, peste 23.500 de spectatori! Concluziile marelui spectacol "Lumen", realizat în vechiul port al Timişoarei.

Spctacolul "Lumen", pus la cale de Asociaţia Timişoara Capitala Europeană a Culturii 2021, a fost văzut de peste 23.500 de spectatori, au anunţat organizatorii. A fost primul eveniment din cadrul programului Bega!, aflat în dosarul de candidatură a Timişoarei pentru capitală culturală. 

Vineri, sâmbătă şi duminică, fostului port de pe Bega a fost readus la viaţă prin crearea unei producţii gigantic, coordonat de Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motionhouse, cel care are în spate numeroase spectacole de acest timp, printre care şi coregrafia de la deschiderea jocurilor Paralimpice de la Londra.

"Lumen" a readus viaţa într-un loc aflat la marginea oraşului: vechiul port al Timişoarei, golful din zona fostei fabrici Solventul. În mod obişnuit, pe aici trec în viteză biciclişii care utilizează pista de pe malul Begăi (care duce spre graniţa cu Serbia). În viaţa de zi cu zi, aici mai găsim pescarii şi locuitorii caselor din jur, care ies la plimbare pe malul Begăi. Dar pentru cei mai mulţi timişoreni, vechiul port era inexistent. 

Timişoara s-a unit în ultimele luni pentru a crea "Lumen" – povestea oraşului, spusă dintr-o perspectivă personală.

Lumen 2018

Au fost trei zile, 135 de minute de emoţie intensă, peste 200 de voluntari şi peste 23.500 de spectatori!

Spectacolul din acest an a purtat numele "Lumen", unitatea de măsură pentru lumină. Lumina care a adus titlul de Capitală Culturală Europeană, sloganul Timişoarei fiind "Luminează oraşul prin tine".

Pentru proiect s-au utilizat două macarale de 100 şi 200 de tone, video-mapări cu proiectoare de 100.000 de lumeni, barje, bărci şi alte elemente tehnice pentru a crea un eveniment spectaculos cu resursă umană locală.

Lumen 2018

Muzica a fost scrisă de compozitoarea Sophy Smith, cu participarea compozitorului Cari Tibor, conţinutul graphic pentru videomapări a fost realizat de compania bască, Logela, iar conţinutului artistic al programuluiîn 2018 a fost creat cu participarea Unfold Motion, AsociaţiaCulturală TGP (coordonator al voluntarilor pentru muzică) şiAsociaţia Tango Timişoara, Salsa with Attitude Dance School, Amalia Gaiţă şi Alexandra Şari.

Lumen 2018

Dezvoltat pentru dosarul de candidatură al oraşului Timişoara pentru anul 2021 ca unul dintre programele principale ale acestuia sub numele iniţial de “Mega Bega”, programul va include proiecte şi acte artistice diverse, dezvoltate gradual până în anul 2021. Din anul 2022 Bega! Va deveni un program bianual.

Lumen 2018

Spre deosebire de un format clasic, Bega! nu îşi propune să importe producţii artistice, în schimb se axează pe colaborări cu organizaţii cu expertiza de a crea şi de a facilita un proces de creaţie colaborativ, specific unei comunităţi şi cu implicarea acesteia.

Citiţi şi:
 

VIDEO "Lumen", un spectacol cum nu s-a mai văzut în România. Imagini inedite de la ultima repetiţie din vechiul port al Timişoarei

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite