Uniunea Scriitorilor din Timişoara, scoasă în stradă după o decizie ciudată a unei instanţe din Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Szana în care a funcţionat şi Uniunea Scriitorilor din Timişoara
Palatul Szana în care a funcţionat şi Uniunea Scriitorilor din Timişoara

După 71 de ani, Uniunea Scriitorilor din Timişoara este nevoită să părăsească spaţiul, după o metodă care ridică numeroase semne de întrebare.

Uniunea Scriitorilor din Timişoara îşi avea sediul de mai bine de şapte decenii într-un palat din Piaţa Sf.Gheorghe, construit în 1913 (după un proiect semnat de arhitectul Kremer Jozsef Jr.) ca sediu pentru Banca Szana, dar şi ca spaţii de locuire. Uniunea a funcţionat la etajul I al palatului cunoscut de timişoreni şi după numele de Bega Mică. Aici a funcţionat şi redacţia revistei de literatură Orizont, şi era locul unde s-a redactat faimoasa Proclamaţie de la Timişoara. 

Uniunea Scriitorilor avea un contract de comodat cu Primăria Timişoara valabil până în 2022. 

După 71 de ani, Uniunea Scriitorilor este nevoită să părăsească spaţiul, după o metodă care ridică numeroase semne de întrebare.  

   

Ordinul de evacuare vine la trei zile după alegerile locale, când Uniunea Scriitorilor este notificată de decizia unei instanţe din Craiova. Deşi decizia era din luna iunie, scriitorii cred că nu s-a dorit să se facă prea multă vâlvă în perioada campaniei electorale, astfel că ei nu au fost înştinţaţi. 

Cum s-a ajuns aici? Primăria Timişoara a fost dată în judecată de proprietarii (sau reprezentanţii legali) unor locuinţe de pe bulevardul Republicii, confiscate de regimul comunist. Aceste locuinţe au fost vândute însă de primărie, astfel că foştii proprietari au cerut despăgubiri echivalente. De regulă, în aceste cazuri statul despăgubeşte moştenitorii cu bani, nu cu alte spaţii în compensaţie.  

Procesul împotriva Primăriei a fost deschis nu la Timişoara, ci taman la Craiova, în urmă cu mai mulţi ani!  

Cum cere legea, Primăria Timişoara a trimis o listă cu proprietăţile deţinute de municipalitate, spre a fi alocate în compensare. Curtea de Apel din Craiova a pronunţat o hotărâre irevocabilă în care decide ca primăria să emită decizii de atribuire pentru o serie de spaţii în compensare, dar şi achitarea unei diferenţe valorice de aproape 300.000 de euro.  

Din informaţiile oferite de Europaliberă.org, spaţiile din strada Episcop Augustin Pacha 1 au fost deja întabulate de noii proprietari. 

„Văd în decizia judecătorească a Curţii de Apel Craiova de a ne scoate în stradă un atac la memoria culturală a Timişoarei. Prin decizia revoltătoare luată, o instituţie recunoscută prin lege ca fiind de utilitate publică, Uniunea Scriitorilor din România, şi o revistă de circulaţie naţională şi recunoscută internaţional, Orizont, sunt tratate asemeni unor entităţi infracţionale. Numai puşcăriaşilor le ordoni să se mişte după cum decide temnicerul. 

În deplină „legalitate”, oameni iresponsabili au decis ca locul în care a fost elaborată Proclamaţia de la Timişoara şi unde au avut loc numeroase activităţi culturale memorabile vreme de peste 70 de ani să devină un obiect de troc, parte dintr-un tulbure set de „măsuri compensatorii”. Toate acestea au fost făcute în tăcere, fără vreun avertisment, ca hoţii. N-au îndrăznit până acum să se atingă în acest fel de oamenii de cultură ai Timişoarei nicio putere judecătorească sau politică. 

Nu cred că acest oraş a suferit vreodată o ruşine mai mare-să-şi alunge intelectualii şi artiştii. Cu un cinism incredibil, justiţia română a împlântat un cuţit în una din inimile prin care era făcută cunoscută în ţară cultura Timişoarei şi a Banatului”, a declarat pentru Radio Europa liberă scriitorul Mircea Mihăieş, redactorul şef al revistei „Orizont” şi reprezentantul filialei în Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România. 

Vă mai recomandăm:

Documentul prin care William Totok îşi retrage cererea de intrare in Uniunea Scriitorilor din România. La fel a făcut atunci şi Herta Müller


Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Timişoara, despre suspendarea Hertei Müller: „Bănuiesc că ea nici nu ştia că e membră în filială“

 
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite