Un spital orăşenesc învinge sistemul medical: nu are datorii, şi-a construit ferme şi sere, iar doctorii merg la studii în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă din afară pare o simplă clădire fără un viitor prea strălucit, micuţul Spital "Doctor Karl Diel"din Jimbolia poate fi considerat model pentru întreaga Românie. Datorită medicilor şi cu implicarea Consiliului Local, spitalul a ajuns să ofere o lecţie de management chiar şi marilor centre medicale din oraşele reşedinţă de judeţ.

Cu 400 de paturi pentru bolnavi, spitalul are acoperite toate domeniile medicale. Marea performanţă a spitalului rămâne faptul că nu are nicio datorie. Culmea, chiar dacă banii primiţi de la Bucureşti sunt din ce în ce mai puţini în fiecare an, unitatea medicală a reuşit să supravieţuiască tăierilor de buget şi plecării specialiştilor.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

"Avem o echipă tânără, dar extrem de motivată. Pe lângă partea de medici şi asistente, pe statul nostru de plată se mai află şi o mână de angajaţi care au grijă de ferma noastră de porci şi cea de vaci. Spitalul a mai primit în concesiune şi 12 hectare de teren, astfel că alimentele necesare pacienţilor nu sunt cumpărate, ci produse. Economia anuală e de 2 miliarde, bani care sunt investiţi în clădire, echipamente medicale, dar şi specializarea cadrelor medicale. Suntem un spital modern, european, care supravieţuieşte datorită unui grup gospodăresc", spune Daniela Cârlig, managerul unităţi.

image

Zilnic, vacile spitalului produc aproape 40 de litri de lapte, cantitate suficientă pentru pacienţi. În plus, anual, de pe cele 12 hectare de teren, unde a fost plantat grâu, spitalul obţine zeci de tone de cereale, care sunt duse la moara din localitete. Astfel, spitalul nu trebuie să plătească decât manopera: 40 de bani pentru o pâine. Spitalul avea posibilitatea să renunţe la fermă şi la teren, dar a refuzat, unitatea neavând suficienţi bani pentru a externaliza bucătăria şi serviciul de preparare al hranei către o firmă.

image

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite