Trupa Phoenix va avea muzeu. Istoria legendarei trupe românești, la Bastionul Theresia din Timișoara

0
Publicat:

Consiliul Județean Timiș intenționează amenajarea, la Bastionul Theresia, a unui muzeu dedicat trupei Phoenix. Acesta va avea la dispoziție 160 de metri pătrați, proiectul de hotărâre urmând să fie supus votului consilierilor județeni.

Phoenix în anii 70 FOTO arhivă Adevărul
Phoenix în anii 70 FOTO arhivă Adevărul

Administrația județeană propune alocarea unui spațiu în cadrul Bastionului Maria Theresia din Timișoara pentru realizarea unui muzeu al legendarei trupe rock Phoenix

Vom avea un muzeu al trupei Phoenix la Bastion! Respectăm istoria Timișoarei și cred că avem datoria de a ne promova valorile, de aceea, în plenul Consiliului Județean voi susține alocarea unui spațiu în cadrul Bastionului Theresia pentru realizarea unui muzeu al legendarei trupe rock Phoenix. Votul consilierilor județeni va fi în cadrul plenului ordinar, până atunci, așteptăm părerile timișorenilor despre cum putem operaționaliza mai bine cei 160 metri pătrați. Vrem să păstrăm memoria modului în care trupa Phoenix a deschis drumuri în muzică și a dus spiritul Timișoarei la cel mai înalt nivel”, a transmis Alexandru Proteasa, vicepreședinte CJ Timiș.  

Luni, 11 decembrie 2023, a fost publicat proiectul de hotărâre conform căruia spațiul expozițional va trece în administrarea Muzeului Național al Banatului începând cu data de 1 iulie 2024.  

La nivelul municipiului Timișoara nu există un muzeu dedicat formației consacrate de muzică rock Phoenix, înființată în anul 1962 la Timișoara. Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăţi a secolului XX. Membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formaţiei a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic şi de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. De-a lungul carierei muzicale, formația a editat mai mult de 30 albume oficial. Urmare adresei Muzeului Național al Banatului, care și-a exprimat dorința de a organiza un astfel de muzeu, precum și faptul că Muzeul Național al Banatului nu mai dispune de spații expoziționale, propunem ca, începând cu data de 01.07.2024, spațiul situat în Bastionul Theresia , corp C, traveea C1.11, în suprafață utilă de 161,8 mp (…) să fie dat în administrare Muzeului Național al Banatului pentru deschiderea unui muzeu dedicat trupei rock Phoenix”, se arată în documentele care vor fi supuse votului consilierilor județeni. 

Bastionul Theresia FOTO CJ Timiș
Bastionul Theresia FOTO CJ Timiș

În urmă cu câțiva ani, Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a promis că va aduce la Timişoara una dintre boxele „Marshall" cu care şi-a scos colegii de trupă din ţară, în 1977. Acesta susţine că mai păstrează doar una dintre acele boxe în care cei de la Phoenix au părăsit ţara clandestin, pe la frontiera cu Iugoslavia, de la Orşova.

Doar una Marshal mai am undeva aruncată în beci. E păcat să stea acolo. O să o aduc la Timişoara, împreună cu alte obiecte legate de Phoenix. Le voi da celor din Fan Clubul Phoenix. O să fie şi chitare printre ele”, a declarat Nicu Covaci. 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite