Studenta criminală de la Medicină, eliberată condiţionat. Sentinţa mai poate fi contestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Şatran (fostă Bejan) a fost arestată la începutul lunii august 2009 FOTO Adevărul
Carmen Şatran (fostă Bejan) a fost arestată la începutul lunii august 2009 FOTO Adevărul

Carmen Şatran (fostă Bejan), tânăra condamnată pentru crima de la Medicină din Timişoara, este tot mai aproape de eliberarea condiţionată. Judecătoria Gherla a decis eliberarea condiţionată a condamnatei, dar sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile.

Prima cerere de eliberare condiţionată a lui Carmen Şatran a fost discutată în toamna anului 2021.  Judecătoria Gherla i-a respins atunci cererea de eliberare condiţionată şi rediscutarea solicitării în septembrie 2022. Sentinţa a fost atacată cu apel, iar Tribunalul Cluj a decis menţinerea condamnatei în închisoare. Totuşi, Tribunalul Cluj a redus termenul de rejudecare a cererii pentru martie 2022.

În urma rejudecării cererii de eliberare condiţionată, Judecătoria Gherla a decis în 14 martie 2022 eliberarea condiţionată a lui Carmen Şatran. „Dispune liberarea condiţionată a persoanei private de libertate SATRAN CARMEN condamnată la pedeapsa de 19 ani şi 8 luni închisoare”, a decis Judecătoria Gherla, a cărei sentinţă nu este definitivă.

Carmen Şatran, o condamnată-model

Potrivit documentelor depuse la dosar de Penitenciarul Gherla, tânăra condamnată pentru uciderea şi tranşarea lui Trifu Schrott, trebuia să execute 5.387 de zile de închisoare pentru a putea fi pusă în discuţie eliberarea sa condiţionată.

Până în 9 septembrie 2021, când cazul său a fost analizat de comisia de eliberări condiţionate din penitenciar, Carmen Şatran a executat efectiv 4.422 de zile. Condamnata a câştigat alte 540 de zile pe baza legii recursului compensatoriu, care le oferă zile de libertate deţinuţilor cazaţi în condiţii improprii. De asemenea, fosta studentă de la Medicină a mai câştigat 428 de zile prin muncă.

„Deţinuta nu a fost sancţionată disciplinar şi a înregistrat mai multe recompense. A muncit în timpul detenţiei (428 zile). A fost receptivă la unele activităţi cultural-educative. Persoana privată de libertate nu are antecedente penale şi este la prima analiză”, se arată în raportul comisiei de eliberări condiţionate din Penitenciarul Gherla.

Crima care a îngrozit o ţară întreagă 

Înainte de crima din camera 50 a căminului de la Medicină, a fost povestea de dragoste dintre Carmen Bejan şi Raul Florea. Vacanţa de vară din 2009 i-a găsit pe Sergiu Florea (originar din judeţul Hunedoara) şi pe Carmen Bejan (din Ineu, judeţul Arad), în Timişoara pentru sesiunea de restanţe. Iubiţi la vremea respectivă, Sergiu Florea şi Carmen Bejan, ambii în anul întâi, au închiriat o cameră de cămin pentru a locui pe perioada restanţelor. Pentru a face rost de bani să îşi plătească examenele, cei doi au hotărât ca fata să „se vândă” unui bărbat bogat din Timişoara, cunoscut pentru pasiunea sa pentru femei. Astfel, Trifu Schroth a fost ademenit în camera de cămin, unde urma să întreţină relaţii sexuale contracost cu Carmen Bejan.

Cel mai probabil, din cauza unor neînţelegeri privind banii, între Carmen Bejan şi Trifu Schroth, aflaţi singuri în camera de cămin, au intervenit neînţelegeri. În altercaţie a intervenit şi Sergiu Florea, iar cei doi l-au bătut şi l-au înjunghiat pe bărbat. Tinerii au luat cadavrul, l-au pus într-un dulap şi au plecat la un supermarket de la marginea oraşului să cumpere saci din plastic şi un geamantan în care să pună cadavrul pe care l-au tranşat. Toată grozăvia s-a petrecut în camera de cămin. Planul tinerilor a fost să pună cadavrul victimei în propria maşină şi să o incendieze.

În jurul orei 4.00, au ieşit din camera de cămin cu geamantanul în care se afla cadavrul tranşat al victimei. Urmele de sânge lăsate pe hol i-au trezit suspiciuni portarului de la cămin, care a anunţat Poliţia şi a fost descoperită crima. Cu Poliţia pe urme, Carmen Bejan a rătăcit prin parcuri, iar a doua zi s-a predat. Sergiu Florea s-a refugiat într-un apartament din Calea Şagului. Când poliţiştii au intrat în locuinţă, tânărul s-a refugiat în baie, unde a încercat să se sinucidă, tăindu-şi venele. Medicii de pe ambulanţa sosită la faţa locului i-au salvat, însă, viaţa tânărului.

La proces, tinerii au încercat să dea vina unul pe altul. În cartea „Cărare spre abis”, publicată din închisoare, Sergiu Florea a povestit cum „Karla” a înjunghiat victima: „Mă întinsesem, gândindu-mă la potenţialele decizii pe care le puteam lua. Apoi se auziseră sunete ciudate, drept urmare îmi deschisesem ochii. Imaginea îmi captase cu siguranţă întreaga atenţie, căci acum persoana ţintuită la podea în urma loviturilor încasate era mult diferită faţă de cum o lăsasem eu. Se pare că fata «inocentă», Karla, avusese un moment de cădere psihică şi înjunghiase bărbatul de mai multe ori”. Sentinţa finală din acest dosar a fost pronunţată de Curtea Supremă în 8 iunie 2011. Ulterior, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedeapsa studenţilor a fost redusă cu patru luni, rezultând o pedeapsă finală de 19 ani şi opt luni de închisoare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Studenta criminală visează să se mărite cu traficantul în libertate

Traficantul de droguri ce a lăsat-o gravidă pe criminală, un cunoscut scandalagiu

Tatăl copilului criminalei de la Medicină este un infractor închis pentru trafic de droguri

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri