Secretele reuşitei lui Cosmin Contra la Poli

0
0

Debutant ca antrenor, Cosmin Contra are până acum patru victorii în patru meciuri. „Guriţă” compensează lipsa de experineţă pe bancă cu cea acumulată ca fotbalist, cu o relaţie bună cu jucătorii şi cu multă inspiraţie.

O victorie în Cupa României şi trei în campionat, dintre care una cu cea mai în formă echipă, Rapid, este bilanţul de până acum al antrenorului Cosmin Contra, unul la care nu se aşteptau nici cei mai optimişti suporteri alb-violeţi. Explicaţiile succesului se pot deduce chiar din declaraţiile sale:

1. Emulaţia din jurul echipei odată cu instalarea sa. „Toată lumea care mă opreşte pe stradă mă felicită, poate nu pentru rezultate, cât pentru spiritul acesta de sacrificiu, atitudinea care o au în teren la fiecare meci. Sperăm ca pe viitor să se rezolve şi problemele financiare şi să avem puţin liniştea necesară încât să avem rezultate în continuare”.

2. Faptul că familia este în Spania, acest lucru permiţându-i să se concentreze asupra fotbalului. „Având două săptămâni de pauză, vreau să îmi văd şi eu familia, pentru că mi-e foarte dor de copiii mei. Vreau să dedic această victorie (n.r. - cu Rapid) familiei mele, pentru că le este foarte greu acolo, la Madrid. Dar, cum au fost alături de mine ca jucător, aşa sunt alături de mine şi acum şi fiecare victorie le-o dedic copiilor şi soţiei, care înţelege foarte bine această situaţie”.

3. Are mână liberă din partea patronului. „Nu vorbesc cu domnul Iancu înainte de meciuri, tocmai pentru ca lumea să nu creadă că mă influenţează în vreun fel. Vorbim întotdeauna după meciuri, dânsul e patronul echipei şi e normal să ascult şi opiniile dânsului”.

4. Abilitatea de a-i face pe jucători să uite de problemele financiare. „Ştiu că cei din conducere fac eforturi foarte mari pentru a veni la zi cu plăţile salariale şi sunt sigur că în următoarele săptămâni băieţii vor fi la zi cu salariile”.

5. I-a învăţat pe jucători cum să câştige şi să păstreze sprijinul publicului. „Prin caracterul pe care l-am avut eu pe teren, am încercat să îi fac să înţeleagă că publicul din Timişoara apreciază cel mai mult la jucători atitudinea şi spiritul de sacrificiu, chiar dacă nu se câştigă întotdeauna. Se pot pierde meciuri, dar, dacă ai această mentalitate şi te sacrifici la fiecare minge, publicul te aplaudă la sfârşit chiar dacă pierzi”.

6. L-a revitalizat pe Ianis Zicu. „Mă bucur că am reuşit să recuperez un jucător care are un talent foarte mare, dar trebuie să recunosc că fără ajutorul celorlalţi coechipieri, Ianis nu ar fi ajuns aici. El ştie lucrul ăsta”.

image

7. Cunoştinţele acumulate de la antrenorii cu care a lucrat. „De la Ancelotti am învăţat cum să te aperi foarte bine, de la Schuster şi Laudrup am învăţat cât de importantă este posesia, am încercat să iau câte puţin de la fiecare. Eu am propria filosofie, trebuie să te bazezi şi pe ce ai la dispoziţie, sunt mulţi factori de luat în calcul”.

8. A păstrat o relaţie bună cu fotbaliştii alb-violeţi, chiar dacă statutul său s-a schimbat. „Am început o muncă grea, iar unele decizii poate îi vor supăra pe unii jucători, dar nu mai putem avea aceeaşi relaţie ca şi atunci când eram fotbalist”.

Mai multe - Timişoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite