Propunere PSD prin care filmările cu poliţişti abuzivi să nu mai fie folosite ca probe. Simonis: „Exclus să treacă de Parlament o astfel de formă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, unul dintre iniţiatorii legii FOTO Arhivă
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, unul dintre iniţiatorii legii FOTO Arhivă

Mai mulţi parlamentari PSD au iniţiat o lege de modificare a statutului poliţistului. În lege a fost strecurat şi un articol care prevede că abuzurile poliţiştilor pot fi dovedite doar cu înscrisuri şi martori.

Parlamentarii PSD Florin Iordache, Niculae Bădălău, Paul Stănescu şi Alfred Simonis au depus un proiect pentru modificarea legii 306/2002, privind Statutul Poliţistului. Proiectul de lege este iniţiat în contextul pandemiei COVID, iniţiatorii legii „având în vedere nivelul de scădere al autorităţii poliţiştilor în spaţiul public, al încrederii şi respectului arătat de către cetăţeni şi resortisanţi reprezentanţilor instituţiilor de ordine publică, dar şi a nivelului în creştere a conduitei sfidătoare, provocatoare şi chiar a celei care ajunge la nivelul ultrajului”.

Parlamentarii PSD care au iniţiat proiectul arată că „iniţiativa legislativă îşi propune să crească calitatea actului de apărare a ordinii publice prin faptul că preia şi operaţionalizează o serie de principii şi exigenţe consacrate la nivel constituţional şi convenţional în materia drepturilor omului (CEDO)”.

În esenţă, proiectul de lege iniţiat de PSD îşi propune să reitereze principiul potrivit căruia actele poliţiştilor se bucură de prezumţia de legalitate. În acest sens, proiectul de lege, prevede că „sunt prezumate a fi realizate în mod legal toate activităţile desfăşurate de un poliţist în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor de serviciu, precum şi actele prin care acestea sun constatate”.

La acest articol se adaugă, însă, că „dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probei cu înscrisuri sau martori”. Cu alte cuvinte, orice acţiune a unui poliţist se presupune a fi legală, abuzul putând fi demonstrat doar cu martori sau documente, fără probe video.

Contactat de „Adevărul”, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că trebuie să se documenteze mai bine, dar „dacă este aşa cum spuneţi, nu poate să treacă de Parlament în această formă. „Este exclus ca de Parlament să treacă o astfel de formă. O să mă uit atent pe articolul acesta şi o să vedem dacă e exact în forma asta. În orice caz, orice proiect depus în Parlament suferă modificări în comisiile de specialitate. Eu cred că probele video trebuie să rămână dovezi. Am văzut şi noi cazuri de poliţişti care au săvârşit abuzuri şi au fost descoperite în urma filmărilor făcute de cetăţeni. Nu voi susţine o astfel de formă”, a declarat Alfred Simonis.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite