Primăria Timişoara ridică un bust şi cu Árpád Mühle, adevăratul proiectant al Parcului Rozelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wilhelm Muhle îl va avea în curând alături pe fiul său Arpad Muhle, proiectantul Parcului Rozelor
Wilhelm Muhle îl va avea în curând alături pe fiul său Arpad Muhle, proiectantul Parcului Rozelor

Reprezentanţii municipaltăţii vor să repare greşeala de a atribui realizarea Parcului Rozelor lui Wilhelm Mühle şi promit o statuie şi lui Árpád Mühle, adevăratul proiectant al parcului

Pe statuia grădinarului Wilhelm Mühle, dezvelit de Ziua Timişoarei în Parcul Rozelor, stă scris: “Wilhelm Mühle 1844-1908. Fondatorul parcului”. În realitate, proiectantul  Parcului Rozelor din Timişoara nu a fost Wilhelm Mühle, ci fiul său, Árpád Mühle, alături de şeful Horticulturii de atunci, Mihai Demetrovici, în anul 1929. 

Aşa se face că pentru a repara această greşeală, ar merita şi ceilalţi câte un bust în parc. Viceprimarul Dan Diaconu a şi stabilit deja detaliile pentru bustul lui Árpád Mühle.

„La aceaşi intrare în Parcul Rozelor, mai este un loc în care urmează să amplasăm un bust. Discuţia pe care am avut-o cu domnul primar se referea exact la Árpád Mühle. Poate că într-adevăr Wilhelm nu a fost fondatorul Parcului Rozelor aşa cum îl ştim noi. Dar Parcului Rozelor, şi întregului ansamblu, cât şi istoria trandafirilor în Timişoara se leagă de numele lui. Cu siguranţă şi locul lui este în Parcul Rozelor”, a declarat Dan Diaconu, pentru Duna TV.

Chiar şi greşelile din textul în limba germană vor fi corectate, iar pe lângă acesta va exista unul şi în maghiară. 
 

“Din câte am înţeles nu e vorba de greşeli gramaticale, ci de exprimări care poate că nu sunt sută la sută specifice limbii germane actuale. Sunt lucruri care sigur se pot remedia, din punctul meu de vedere şi o reprezentare în limba maghiară este absolut logică şi cred că este realizabilă în perioada imediat următoare, pentru că în primul rând trăim în Timişoara şi cu siguranţă un astfel de gest este gestul natural într-un oraş multicultural, multietnic, în care avem respect profund pentru toate minorităţile, dar şi pentru contribuţia lor în istoria acestui oraş”, a mai spus Diaconu.


Citiţi şi:


Gafă antologică la bustul lui Wilhelm Mühle: nu el este fondatorul Parcului Rozelor din Timişoara

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite