Placă memorială pentru Traian Vuia la Montesson, locul primului zbor "mecanic" din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Vuia are muzeu în localitatea natală. FOTO: Arhivă
Traian Vuia are muzeu în localitatea natală. FOTO: Arhivă

De la jumătatea lunii septembrie, inventatorul şi aviatorul român va avea o placă memorială în Franţa, în localitatea unde a avut loc primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul din istorie.

Evenimentul va face parte din programul sărbătorilor oraşului francez, la care iau parte şi delegaţii ale oraşelor înfrăţite Thome din Marea Britanie şi Baesweiller din Germania.

“Placa este dată în execuţie şi va fi amplasată în holul primăriei oraşului francez Montesson. Ea va fi dezvelită sâmbătă 14 septembrie, la orele 16, în prezenţa primarului din Montesson şi a delegaţiilor prezente la Ziua Oraşului”, a declarat Marcel Nicolae, preşedintele Asociaţiei „Pasărea Măiastră”, cea care se ocupă de cinstirea memoriei inventatorului Traian Vuia, citat de redesteptarea.ro. Acesta a mai spus că printre invitaţi se numără şi ambasadorul României la Paris.

Placheta va fi inscripţionată, în franceză, cu textul "Traian Vuia 1872-1950 La 17 august 1903 a obţinut primul brevet pentru aeroplanul – automobil. Septembrie 2013".

Traian Vuia a fost un pionier al aviaţiei mondiale şi este creditat cu realizarea primului zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul, chiar dacă dezbaterea asupra definiţiei de "primul aeroplan" durează de mai bine de 100 de ani. Inventatorul s-a născut într-un sat din Banat, localitate care acum îi poartă numele. La 17 august s-au împlinit 110 ani de la obţinerea brevetului menţionat în textul de pe placa memorială.

Citeşte şi:

FOTO Cel mai cunoscut inventator al Banatului, Traian Vuia, omul care şi-a îndeplinit visul de a zbura

Bănăţeanul Traian Vuia, aniversat din greşeală în locul lui Aurel Vlacu: „Cei doi seamănă la mustaţă“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite