Parlamentul European premiază Societatea Timişoara pentru lupta dusă împotriva neocomuniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European oferă anual Premiul Cetăţeanului European. În 2014, la propunerea europarlamentarului Laszlo Tokes, marele premiu pentru România revine Societăţii Timişoara.

Societatea Timişoara, care a luat fiinţă după Revoluţia din decembrie 1989, pentru a continua lupta împotriva comuniştilor care au revenit la putere, primeşte Premiul Cetăţeanului European în 2014.

„Nu am primit motivaţia acestui premiu, dar cred că el vine la împlinirea celor 25 de ani de la Revoluţie. Este un mod de mulţumire pentru lupta pe care am dus-o în vederea despărţirii de comunism şi pentru că Societatea Timişoara a creat o reţea de asociaţii care au avut aceleaşi scopuri”, a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
 

Societatea Timişoara s-a născut în prima lună după Revoluţia din decembrie 1989 ca urmare a confiscării acesteia, la Bucureşti, de către nomenclatura comunistă. Societatea Timişoara a fondată de un grup de intelectuali timişoreni care au participat nemijlocit la Revoluţia din decembrie 1989, în zilele ei cele mai curate politic, din 15-17 decembrie 1989. Scriitori, jurnalişti, avocaţi, medici, ingineri şi cadre didactice au alcătuit de atunci şi până astăzi nucleul tare al organizaţiei.

Propunerea de acordare a Premiului Cetăţeanului European pentru România a fost făcută de europarlamentarul Laszlo Tokes. 

Acest premiu se acordă an de an pentru a evidenţia persoanele sau organizaţiile care au demonstrat un angajament exepţional în promovarea ideii europene, în sprijinirea cooperării transfrontaliere şi exprimării valorilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
 

Citiţi şi:
 

Separatismul bănăţean: de la teama lui Ceauşescu şi frica lui Ion Iliescu la agitatorii lui Victor Ponta


Punctul 11 al Proclamaţiei din 1990, subiect tabu în România: “Timişoara este hotărâtă să ia în serios şi să se folosească de principiul descentralizării economice şi administrative”
 

Timişoara, niciodată "roşie" la vot după Revoluţia din '89: "Curentul anti-comunist a fost mereu extrem de puternic"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite