Majorarea facturilor la căldură, amânată a doua oară la Timişoara. Calculele au ieşit „cu virgulă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O majorare a preţului gigacaloriei a fost amânată de două ori, la Timişoara FOTO Primăria Timişoara
O majorare a preţului gigacaloriei a fost amânată de două ori, la Timişoara FOTO Primăria Timişoara

Primarul Timişoarei Dominic Fritz a retras, pentru a doua oară, de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de vineri, 5 noiembrie, proiectul de majorare a preţului la gigacalorie. Proiectul prevedea o creştere importantă a tarifului.

Un proiect de hotărâre care prevede majorarea preţului de facturare a gigacaloriei de la 480 de lei/gcal la 750 de lei/gcal a fost retras a doua oară de primarul Dominic Fritz. Dacă în primă fază retragerea a fost justificată de necesitatea unei dezbateri publice, a doua oară retragerea a fost justificată prin necesitatea unor calcule suplimentare.

Primarul Dominic Fritz a lăsat de înţeles că propunerea finală ar putea veni cu valori mai mici decât cele propuse iniţial.

„Deşi este urgent, FALT a mai făcut o adresă cu o listă lungă de întrebări. Ştiu că şi dumneavoastră mai aveţi întrebări. În plus, chiar astăzi au fost nişte discuţii cu ANRE şi cu felul în care Guvernul va finanţa termia în iarna asta. Pe fond va trebui să existe o majorare. Voi veni în zilele următoare ori cu acest proiect, ori cu o variantă uşor modificată, în funcţie de cum decurg discuţiile şi cu Ministerul Finanţelor”, a anunţat Dominic Fritz.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari, Petru Olariu, care a obţinut o nouă amânare a dublării preţului la gigacalorie pentru a face un calcul mai exact al costului de producţie a căldurii, a declarat că a calcula cât costă să produci o gigacalorie nu este o misiune uşoară, dar e clar că preţurile la combustibil pun în pericol societatea de termoficare.

„Cred că trebuie să lucrăm câteva zile zi şi noapte ca să putem să definitivăm ce e acolo. Nu e aşa simplu să analizezi două puncte termice, încă vreo patru centrale de cartier, la fiecare să vezi cum s-a alcătuit preţul. Concluzia generală e următoarea: dacă nu vine ajutor de la Guvern, Colterm egal faliment. Undeva spre 90 la sută sunt cheltuieli datorate combustibilului”, a declarat Petru Olariu.

Până la modificarea preţului de factuare a gigacaloriei, Colterm a aprobat o rectificare bugetară, luând bani de la spaţii verzi, salarii, iluminat public sau fondul de rezervă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Timişoara, încălzită în regim de avarie. Locuinţele vor avea căldură doar noaptea, spitalele non stop

Un bărbat din Timişoara a fost găsit decedat în casă, iar fiica lui în stare de inconştienţă, după ce s-au intoxicat. Porniseră aragazul pentru a se încălzi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite