Imigrant tunisian în Timişoara: „Am învăţat limba română mergând la cumpărături“
0
Ouassim Drira a venit în Banat la studii, a învăţat româneşte mergând la cumpărături şi petrecându-şi timpul cu bătrânii care se adună în centrul oraşului, iar în prezent lucrează simultan la trei clinici. Deşi se apropie de 20 de ani petrecuţi în România, medicul tunisian nu şi-a depus încă actele pentru a deveni cetăţean.
Ouassim Drira spune că nu poţi să ştii ce întâmplări îţi rezervă viaţa, dar în prezent este mulţumit că poate pune în practică informaţiile pe care le-a acumulat în facultate. Şi nu oricum, ci la trei clinici în acelaşi timp.
Lecţie de română
Tunisianul a venit în oraşul de pe Bega în anul 1994, pentru a studia la Facultatea de Medicină. Era bursier, astfel că nu a fost nevoit să scoată din buzunar mii de dolari pentru a-şi plăti cursurile şi nu a fost asociat, ca străin, cu verdele, culoarea dolarilor. Tot ce a avut de făcut a fost să se integreze în societate, lucru realizat cu o mai mare uşurinţă faţă de alţi imigranţi.
Xenofobie indirectă
„Am fost unul dintre cei norocoşi, am un frate care atunci era în an terminal la medicină. El m-a ajutat foarte mult să învăţ limba şi să mă integrez. La început, mă trimitea la cumpărături, ca eu să fiu nevoit să mă descurc în română. O altă metodă a fost să petrec foarte mult timp în centru, cu oamenii în vârstă care se strâng acolo. Mai apoi, pentru că ştiam doar limba vorbită, am făcut şi un curs de gramatică“, a povestit Ouassim Drira. Potrivit acestuia, cel puţin în cazul său, accentele xenofobe s-au manifestat într-un mod indirect, după cum singur a explicat. „Nu mi s-a spus niciodată să plec sau să tac pentru că sunt străin. În schimb, observi din mimica feţei când cuiva nu îi convine acest lucru. De obicei, dacă am reuşit să intru în vorbă cu persoanele respective, li s-a schimbat şi părerea. Contează mult să fii un adevărat profesionist, să ai un bagaj intelectual şi moral, astfel nimeni nu va spune că nu vrea să fie consultat de un străin. Nu poţi să nu respecţi o persoană onestă“, a precizat tunisianul.
Ouassim Drira este de părere că, pentru a fi respectat, înainte de toate un imigrant trebuie să respecte obiceiurile şi modul de organizare al societăţii în care încearcă să se integreze.
O metodă de a învăţa româna a fost să petrec mult timp în centru, cu oamenii în vârstă care se strâng acolo.
Ouassim Drira, medic
Trebuie să evităm stereotipurile, pentru că nu toţi suntem la fel. Situaţia este similară în orice societate.
Ouassim Drira, medic
Străinii „verzi“ şi lupta împotriva stereotipurilor
Medicul luptă pentru a schimba modul în care sunt văzuţi imigranţii. Cel mai deranjant este faptul că sunt mereu priviţi ca un grup unitar atunci când un străin, de obicei aflat în tranzit, comite o infracţiune. „Înainte, străin era egal cu verde, de la culoarea dolarilor pe care îi aduceau pentru taxe de studii. Acum, dacă un arab face o abatere, toţi imigranţii de origine arabă sunt văzuţi ca nişte infractori. Trebuie să evităm stereotipurile, pentru că nu toţi suntem la fel, situaţia este similară în orice societate, inclusiv în cea română“, a încheiat Ouassim Drira.