Furia lui Dominic Fritz, după moartea copilului călcat de mașină. „Nu mai avem voie să acceptăm această barbarie“

0
Publicat:

Un copil de zece ani a fost accidentat mortal, sâmbătă, 28 ianuarie, pe strada Polonă din Timișoara. Este al doilea pieton mort în oraș, într-o singură săptămână.

Accidentul de pe strada Polonă FOTO Tion
Accidentul de pe strada Polonă FOTO Tion

Copilul de doar zece ani a murit, sâmbătă, după ce a fost călcat de o mașină, în fața casei sale, de pe strada Polonă din Timișoara. Deși copilul a traversat strada pe loc nepermis, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, e furios și revoltat, mai cu seamă că este al doilea pieton mort în oraș, într-o singură săptămână. Fritz cere un plan de acțiune elaborat împreună cu Poliția Locală și Poliția Rutieră pentru siguranța pietonilor.

Într-o lume plină de plase de siguranță în toate domeniile vieții, doar în trafic pare să acceptăm ca o greșeală sau o clipă de neatenție să fie pedepsită cu moartea. Nu există o țară în Europa în care mor mai mulți pietoni în trafic ca în România, raportat la populație. Nu mai putem, nu mai avem voie să acceptăm această barbarie“, susține primarul Timișoarei.  

În ultimii doi ani, administrația condusă de Dominic Fritz a făcut mai mulți pași pentru o siguranță sporită în traficul timișorean: s-a redus viteza pe arterele principale intravilane unde se mergea legal cu 60 km/h, s-au supraînălțat mai multe treceri de pietoni, s-au refăcut marcajele la treceri de pietoni și s-au instalat zeci de calmatoare. De asemenea, s-a fuzionat centrul de trafic management cu dispeceratul Poliției Locale.  

Nu este destul, susține primarul Dominic Fritz.  

„Prea multe idei bune s-au împotmolit în birocrație, unele nu au primit avizul poliției. Avem nevoie de un nou consens între toate instituțiile implicate pentru măsuri rapide și ferme de protecție și siguranță pentru pietoni, bicicliști și șoferi“, a adăugat Fritz. 

În următoarele săptămâni, primarul va iniția noi acțiuni care vor cuprinde analiza celor mai periculoase 20 de locuri din traficul timișorean și propuneri concrete de rezolvare.  

Primarul cere un plan de acțiune elaborat împreună cu Poliția Locală și Poliția Rutieră (care nu este în subordinea Primăriei) pentru măsuri de prevenție și sancționare.  

Creșterea bugetului pus la dispoziție companiei de drumuri municipale SDM pentru intervenții punctuale care cresc siguranța în trafic și re-verificarea tuturor sesizărilor depuse de cetățeni la Primărie referitor la siguranță în trafic.  

Va demara și o campanie de informare publică și conștientizare pentru siguranță în trafic și se va organiza o conferință de mobilitate urbană sigură cu experți internaționali în Timișoara, anul acesta. 

Fac apel la toți parlamentarii din Timiș să mă susțină în deblocarea proiectului de lege care vrea să facă posibilă, în sfârșit, instalarea unor radare fixe! Este absolut nedemn pentru o țară civilizată ca această inițiativă să fie blocată în Parlament de frică să nu ne înjure șoferii! Într-o lume în care ne divizează atâtea lucruri, haideți să ne adunăm în jurul ambiției să nu mai moară oameni în traficul din oraș, chiar dacă asta uneori înseamnă o reducere a comodității șoferilor. Moartea lui M.T. este lipsită de sens și nimic nu îl poate aduce înapoi. Este responsabilitatea noastră să nu rămână și fără consecințe“, a transmis Dominic Fritz. 

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri