FOTO Se conturează capodopera peisagistică pe malul stâng al Begăi. Faleza va fi mărginită de un lac, un râuleţ şi o cascadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reamenajare a parcului Alpinet, de pe malul Begăi, în zona Flora, sunt în toi. Schimbările se pot deja vedea cu ochiul liber.

Parcul Alpinet, cu o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi, amplasat pe malul stâng al canalului Bega, între podurile Maria şi Mihai Viteazul, a intrat în şantier în toamna anului trecut. A urmat o pauză lungă pe timp de iarnă, însă din martie s-au reluat lucrările.

Întreg parcul va avea gazon nou, se refac complet aleile pietonale din pavele de beton, mobilierul urban va fi înnoit, la fel şi sistemul de iluminat ecologice, se va instala un sistem de irigare automatizat. Parcul va avea un mic colţ de rai, cu un lac şi o cascadă.
 

Conform proiectului, ar trebui plantaţi în parc peste o sută de arbori, arbuşti şi plante perene. 

Se estimează că au fost realizate cam 75 la sută dintre lucrări, astfel că până la sfârşitul verii parcul va putea fi deschis pentru public.

Valoarea contractului ajunge la 1,5 milioane de lei, bani din bugetul local.

image

Istoria parcului Alpinet

Parcul Alpinet a fost realizat în 1930, după planurile directorului Horticulturii de atunci, Mihai Demtrovici. Iniţial a purtat numele de Arboretum. 

Parcul cuprindea diverse specii alpine şi subalpine, dar şi exotice. Trenul denivelat a fost amenajat în aşa fel încât să ofere oamenilor o promenadă pe malului stâng al Begăi. 

Parcul a fost afectat de gerul din 1956 şi a trebuit refăcut parţial. 87 la sută dintre arbori au vârste de sub 40 de ani. Au fost plantaţi până în 1967, pentru o mare expoziţie florală care s-a ţinut în parcul Alpinet. Structura actualului parc aparţine arhitectului Iojică.

image

Pe sceletul pavilionul expoziţional din 1967, a fost construit restaurantul Flora.

Parcul a mai trecut prin lucrări de reamenajare în 2002, când s-au defrişat plopii de pe marginea canalului Bega. Au fost plantate însă 15 varietăţi de magnolia. 
 

În 2009, în parc a fost amenajat Aleea Consulatelor.

Faleza a fost refăcută recent printr-un proiect cu finanţare europeană, pentru reabilitarea malurilor canalului Bega.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite