EXCLUSIV A fost conceput primul steag al Banatului: o cruce albă pe fundal verde

0
0
Aurelian Scorobete a lucrat la concepţia primului steag al Banatului
Aurelian Scorobete a lucrat la concepţia primului steag al Banatului

Drapelul reprezintă o cruce albă, luată de pe blazonul casei de Savoya, reprezintând cele patru laturi ale Banatului: Mureş, Tisa, Dunărea şi Carpaţii şi cele patru naţionalităţi majoritatare, pe fundal verde, care înseamnă prosperitate şi fertilitate.

Banatul nu a avut niciodată în istorie un blazon sau steag propriu. Timişorenii cred că e momentul ca această regiune să capete o nouă identitate. Ideea de a realiza steagul Banatului pleacă de la unui grup de timişoreni pe care îi leagă patriotismul local. Istoricului Sorin Forţiu, care lucrează la elaborarea celei mai ample lucrări despre Banat, designerul Aurelian Scorobete, omul de afaceri Bogdan Herzog şi Ema Cernescu, unul din fondatorii grupării de suporteri "Druckeria", şi-au unit forţele pentru a pune bazele primului steag bănăţean.

Am studiat mult istoria Banatului, aici nu ai ce săpa. Nu există un steag al Banatului istoric. Bucovina, când intră în sub tutela imperiului, primeşte blazon şi steag. În cazul Banatului există un mister. Nu s-a găsit răspuns la această întrebare. Este foarte greu să găseşti culorile potrivite care să poate fi justificate”, a spus Sorin Forţiu.Dispute pentru steag

Rică Scorobete, Bogdan Herzog şi Sorin Forţiu au lucrat la realizarea steagului

De partea tehnică se ocupă Aurelian Scorobete, graficianul care a realizat, printre altele, şi blazonul echipei de fotbal „Poli” Timişoara. „E destul de greu, din cauză că fiecare are cunoştinţe diferite vizavi de subiect. Prioritatea o are cel cu istoria. În ultimii ani, informaţii despre Timişoara şi Banat ajung foarte greu la oameni. Şi între noi sunt probleme, sunt discuţii încrâncenate. La semnele grafice intervine şi gustul, cu cât ceri mai multe păreri cu atât eşti mai în ceaţă”, a mărturisit Aurelian Scorobete.Steagul Banatului reprezintă o cruce albă pe fundal verde. Crucea este luată de pe vechiul blazon casei de Eugeniu de Savoya şi reprezintă patru laturi ale Banatului: Mureş, Tisa, Dunărea şi Carpaţii şi cele patru naţionalităţi majoritate: români, maghiari, sârbi şi germani. Verdele semnifică prosperitate şi fertilitate.Cult pentru stemă şi steag în Anglia

Bogdan Herzog a făcut recent o vizită în Anglia, unde a descoperit un adevărat cult pentru steag şi blazon. „În Londra, fiecare cartier are stema şi fanionul lui. Orice organizaţie cu tradiţie are un blazon. Ei ţin mult la identitate. Mă deranjează că Timişoara a intrat într-un con de umbră. Cândva a reprezentat un simbol politic, economic şi social. E timpul să ne trezim, să milităm pentru această zonă care nu mai există decât pe hărţi meteo”, a declarat Bogdan Herzog.


Steag Banat
image
Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite