Elisabeta Lipă, şefa canotajului românesc, la Timişoara: "Nu mi-e teamă că va dispărea sportul pe Bega odată cu repornirea navigaţiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoara este în aceste zile capitala canotajului românesc. Pe canalul Bega se desfăşoară Campionatul Naţional de Fond, cea mai importantă competiţie de canotaj din ţară.

La competiţia seniorilor s-au înscris 246 de sportivi proveniţi de la zece cluburi. La juniori participă 236 de sportivi şi 110 echipaje. Sportivi se întrec pe o distanţă de 6.000 de metri.
 

 La Timişoara se află şi multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj.

“Timişoara e un loc drag mie. Am concurat şi eu pe Bega. În niciun oraş din ţară nu e mai frumos un campionat naţional de fond cum e la Timişoara. Aveţi un oraş atât de frumos...E o bucurie să revin aici”, a declarat Elisabeta Lipă.


Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj este mulţumită de numărul mare de sportivi care se întrec pe Bega, atât la nivelul seniorilor, cât şi la juniori. Pentru cei de la lotul naţional este un an special în care au de tras pentru a prinde Jocurile Olimpice de la Rio.


“Pentru cei de la lotul naţional este un an mai greu decât Jocurile Olimpice. Trebuie să îşi câştige postul pentru Rio, să dea dovadă de ambiţie pentru a putea participa la competiţia supremă. Federaţia Română de Canotaj sărbătoreşte 90 de ani, iar de-a lungul anilor am avut parte de rezultate foarte bune la olimpiade, campionate mondiale sau europene. Trebuie să menţinem ştacheta”, a mai spus Elisabeta Lipă.

elisabeta lipa foto petrica tanase


Primul campion naţional al României a fost timişoreanul Cserhati Francisc, care a câştigat competiţia în 1923. Acesta a adunat de-a lungul timpului 18 titluri naţionale. Tot el a fost cel care a adus pentru România şi prima medalie de aur de la un campionat mondial, în 1955.


Elisabeta Lipă nu se teme că odată cu demararea navigaţiei pe Bega va dispărea sportul cu vâsle.

“Vom lărgi Bega şi tot vom menţine acest sport în Timişoara. Lăsând gluma la o parte, sunt convinsă că lucrurile se vor aranja. Şi în alte părţi în lume există navigaţie şi circulă vapoare pe apele unde se ţin concursuri. Cu siguranţă se va găsi o soluţie şi pentru navigaţie şi pentru sportivi. Nu mi-e teamă că va dispărea sportul pe Bega odată cu repornirea navigaţiei”, a mai spus Elisabeta Lipă.

Şefa canotajului românesc a analizat şi oferta Consiliului Judeţean Timiş pentru a realiza competiţii pe lacul Surduc, însă Elisabeta Lipă susţine că nu există infrastructură pentru aşa ceva. 

"Lacul Surduc este un loc extraordinar de frumos. Se pretează lacul pentru canotaj. Din păcate este o zonă nu foarte bine dezvoltată. Nu există infrastructură, locuri de cazare pentru sportivi. Trebuie să intre toată zona într-un program de dezvoltare", a mai spus Lipă.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite