Delphi Packard, cel mai mare angajator din Timiş, nu se consideră vinovat de amenda de jumătate de milion de euro primită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delphi Packard oferă peste 6.000 de locuri de muncă prin fabrica de la Sânnicolau Mare. Foto: Horia Călăceanu
Delphi Packard oferă peste 6.000 de locuri de muncă prin fabrica de la Sânnicolau Mare. Foto: Horia Călăceanu

Delphi Packard se judecă pentru o amendă de două milioane de lei din cauza problemelor de mediu. Istoria amenzii de aproximativ 500.000 de euro primite de Delphi Packard, care oferă peste 6.000 de locuri de muncă numai prin fabrica de la Sânnicolau Mare, începe în 2009, când Administraţia Fondului pentru Mediu a verificat modul în care Delphi reciclează deşeurile.

Controlul a vizat activitatea firmei pe o perioadă de şase ani. În urma verificărilor, inspectorii au stabilit că sunt diferenţe între sumele pe care le-au calculat ca şi obligaţii de plată cei de la Delphi şi sumele stabilite de organele de control.
Potrivit documentelor din dosar, diferenţele provin din faptul că reprezentanţii societăţii au considerat ca reciclate cantităţile de deşeuri livrate către societăţile SC Muller Guttenbrun Recycling şi SC Remat MG SA.


Inspectorii Administraţiei Fondului pentru Mediu au considerat, însă, că prin contractul dintre Delphi şi cele două firme scopul reciclării nu a fost atins şi au aplicat o amendă de peste 1,2 milioane lei, la care se adaugă penalităţi de aproape 731.000 de lei. Compania a contestat amenda, dar cererea a fost respinsă, astfel că firma a atacat decizia în instanţă, proces care s-a judecat în prima fază la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Timişoara.


Rezultatul expertizei


În acţiunea deschisă în instanţă, avocaţii celor de la Delphi Packard au cerut anularea amenzii, susţinând că au îndeplinit toate cerinţele de mediu. „Am procedat la reciclarea conform legii a deşeurilor de ambalaje, reţinându-se în mod eronat de către autoritatea de control că subscrisa societate nu a reciclat niciun kilogram de ambalaje în tot intervalul menţionat. Toate deşeurile au fost preluate în vederea reciclării”, se arată în cererea de chemare în judecată.


Au pierdut pe fond


Inspectorii de mediu au depus o întâmpinare în care au arătat că Delphi nu a respectat legea. „SC Muller Guttenbrun Recycling şi SC Remat MG SA sunt autorizate pentru recuperarea, colectarea şi comerţul deşeurilor şi materialelor reciclabile, nefiind autorizate ca şi reciclator de deşeuri de materiale reciclabile”, au arătat specialiştii din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu.
După ce au analizat toate probele depuse la dosar, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au respins cererea şi au menţinut amenda impusă celor de la Delphi. Sentinţa nu este însă definitivă.

Avocaţii celor de la Delphi au cerut anularea amenzii, susţinând că au îndeplinit toate cerinţele

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite