Cum acţiona uriaşa reţea de traficanţi de ţigări cu protecţie în Poliţie UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DIICOT au descins la 150 de adrese din vestul şi sud-vestul ţării FOTO Arhivă
Procurorii DIICOT au descins la 150 de adrese din vestul şi sud-vestul ţării FOTO Arhivă

Procurorii DIICOT şi ofiţerii DGA au descins miercuri dimineaţa la 150 de adrese din vestul şi sud-vestul ţării într-un dosar de contrabandă cu ţigări. Vizat de percheziţii ar fi şi şeful Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Sorin Coman.

UPDATE: DIICOT a făcut publice date din ancheta în care s-au făcut aproape 170 de percheziţii. Potrivit procurorilor, „începând cu anul 2019, pe raza judeţului Mehedinţi, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat, specializat în preluarea, transportul, depozitarea şi comercializarea de ţigarete provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova”.

„Organizarea ierarhică şi rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceştia respectând cu stricteţe modul de operare şi măsurile de precauţie stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entităţii, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activităţii infracţionale de către organele de urmărire penală.

Gruparea era coordonată, în calitate de lider, de către un suspect, ce avea rolul de a negocia cu furnizorii preţurile, cantităţile şi sortimentele de ţigarete pe care intenţiona să le cumpere, finanţa cumpărarea acestora şi coordona activitatea ilicită de comercializare a ţigaretelor de către membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descărcare, depozitare şi vânzare), stabilindu-le acestora sarcini precise şi modalitatea de desfăşurare a operaţiunilor de contraband”, arată DIICOT.

Potrivit procurorilor, contrabandiştii „au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alţi membri, i-au asigurat pe aceştia că nu vor întreprinde demersurile legale în vederea deconspirării activităţii infracţionale derulate şi a tragerii la răspundere penală a acestora”.

„De asemenea, organele de poliţie asigurau protecţia activităţii infracţionale şi prin furnizarea către membrii grupării de date şi informaţii din cauzele în care aceştia erau cercetaţi”, mai arată DIICOT, care a transmis că 90 de persoane sunt duse la audieri.

Ştirea iniţială

”În această dimineaţă, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţerii DGA efectuează peste 150 de percheziţii în judeţe din sudul şi vestul ţării. Acţiunea vizează destructurarea unor grupări infracţionale care conlucrează în vederea comiterii infracţiunii de contrabandă”, anunţă anchetatorii.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, grupările erau protejate de mai mulţi poliţişti, în schimbul unor sume de bani pe care aceştia le primeau periodic de la lideri. Printre judeţele în care au loc percheziţii sunt Timiş şi Mehedinţi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite