Consilier local de la Timişoara exclus din partid pentru că „prejudiciază grav imaginea primarului USR”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Meşter (tânga), consilierul lexclus din partid şi primarul Dominic Fritz FOTO Facebook/ Arhiva pers.
Andrei Meşter (tânga), consilierul lexclus din partid şi primarul Dominic Fritz FOTO Facebook/ Arhiva pers.

Andrei Meşter, consilier local în Consiliul Local Timişoara (provenit din PLUS), a fost exclus din partid în urma unor declaraţii făcute după ce a fost suspendat din USR pentru că a votat împotriva liniei partidului.

După ce a fost suspendat din partid pentru că s-a abţinut de la a vota un proiect iniţiat de Dominic Fritz şi supus votului în Consiliul Local, cu consecinţa respingerii proiectului, consilierul USR Andrei Meşter a fost contactat de „Adevărul” pentru un punct de vedere. Printre altele, în interviul acordat ziarului, consilierul local l-a atacat dur pe Dominic Fritz, spunând despre edil că „este o dezamăgire enormă”.

În urma articolului publicat de „Adevărul”, consilierul local USR Rodica Militaru l-a reclamat pe colegul său la conducerea filialei judeţene, susţinând că afirmaţiile consilierului local nu sunt reale, iar „prin afirmaţiile făcute, dl. Andrei Meşter prejudiciază grav imaginea primarului USR, a filialei locale Timişoara şi chiar a partidului, la nivel naţional, şi sabotează îndeplinirea obiectivelor noastre”.

În sesizarea transmisă partidului, prin care a cerut sancţionarea lui Andrei Meşter, conform statutului USR, Rodica Militaru a mai arătat că Meşter „a prezentat într-un mod cu totul deformat şi cu un limbaj ireverenţios, faptele de la alegerile locale şi până la sabotarea noilor organigrame ale primăriei, la şedinţa de plen din data de 15.04.2022”.

În 21 iunie 2022, Andrei Meşter a fost convocat de Biroul Politic Judeţean la şedinţa BPJ de joi 23 iunie 2022 pentru discutarea sesizării depuse împotriva sa de Rodica Militaru.

„În Timişoara nu este încă nici China, nici partidul comunist chinez”

Andrei Meşter le-a transmis „colaboratorilor de fuziune” că refuză categoric „să ia parte la mascarada pusă la cale de Şipoş-Militaru-Fritz”.

„La ce hărţuire faceţi cu subsemnatul, membru ales de sute de oameni din USR PLUS şi de zeci de mii, în calitatea de consilier local, numa colegi nu vă pot numi. (…) Sunteţi persoane pasiv-agresive şi profund viciate moral. Vă asigur că ne vom întâlni în instanţa penală şi civilă pentru toată hărţuirea la care m-aţi supus în ultimele luni, doar pentru că am exprimat opinii diferite şi directe faţă de grupul de propagandă a lui Fritz”, le-a transmis Meşter superiorilor săi pe linie politică.

Printre altele, Meşter le-a mai transmis colegilor săi din BPJ că „într-o zi vor plăti pentru toate aceste atitudini denigratoare şi inchizitoare”. „Vă asigur că ne vom mai întâlni destinele şi veţi sta şi dvs în situaţii la fel de umilitoare şi stânjenitoare ca şi cele la care m-aţi supus”, le-a mai transmis consilierul local „colaboratorilor de fuziune”.

Anunţul oficial al USR

Întrunit joi, 23 iunie 2022, Biroul Politic Judeţean al USR Timiş a decis excluderea lui Andrei Meşter din partid, după ce  ”a judecat o sesizare” îndreptată împotriva sa.

„S-a constatat că, chiar şi după prima sancţiune îndreptată împotriva sa, domnul Meşter a continuat să acţioneze în calitatea sa de consilier local USR Timişoara împotriva obiectivelor politice ale partidului, subminând eforturile administraţiei şi ale grupului de consilieri USR. Totodată, el a escaladat situaţia prin declaraţii publice denigratoare faţă de colegii săi. În urma audierii părţilor implicate şi deliberărilor dintre membrii biroului judeţean, a fost decisă sancţionarea pârâtului cu sancţiunea excluderii din partid. Menţionăm că domnul Meşter se afla la a doua abatere din ultimele 2 luni, consecinţa primei abateri fiind suspendarea din calitatea de membru USR pe o perioadă de 1 an. Acest fapt a constituit factor agravant în judecarea noii speţe”, a transmis USR Timiş.

Potrivit comunicatului oficial al partidului, Meşter a încălcat prevederile statutului USR, mai precis alineatele b, c şi g ale articolului 13 din statutul USR. Cele trei aliniate prevăd că membrii USR au următoarele îndatoriri:

  • să nu întreprindă acţiuni în contradicţie cu obiectivele politice ale USR
  • să nu prejudicieze, prin luări de poziţie publice, interesele legitime ale USR şi ale membrilor săi
  • să nu aibă un comportament injurios sau calomniator la adresa unui alt membru USR

USR a mai anunţat că „urmare a deciziei, domnul Andrei Meşter pierde toate drepturile şi obligaţiile care izvorăsc din statutul de membru USR”. „El va fi înlocuit în Consiliul Local Timişoara de unul dintre candidaţii următori de pe lista cu care USR Timişoara s-a prezentat la alegerile locale din septembrie 2020”, a mai transmis USR.

Precedentul Ambruş

Cazul lui Raul Ambruş, care a rămas consilier local pentru că a atacat decizia de excludere din partid arată că până la scoaterea lui Meşter din Consiliul Local ar putea să mai curgă multă apă pe Bega. De altfel, Andrei Meşter a declarat că este hotărât să conteste decizia de excludere din partid, sperând ca asta să îi permită chiar să îşi finalizeze mandatul.

„Noi trăim aici într-o iluzie prin faptul că în interiorul partidului e lapte şi miere dacă eşti în echipa primarului. Dacă nu, simţi cum e să trăieşti într-un sistem stalinist prin care te execută efectiv. O să contest decizia (n.r. de excludere) în forurile interne la nivel local şi national, inclusiv în instanţă. Din ce am înţeles un astfel de proces durează între un an şi doi ani de zile. În funcţie de situaţie, aş putea rămâne consilier local până la finalizarea mandatului”, a declarat Meşter care a promis că va susţine proiectele lui Dominic Fritz, dacă le consideră în interesul cetăţenilor.

Ce spune consiliera USR care a depus sesizarea împotriva lui Meşter

Rodica Militaru a declarat că a sesizat BPJ, cerând sancţionarea lui Meşter pentru că a fost „foarte revoltată de cele declarate de domnul Meşter”.

„Nu este aşa cum a spus el că a fost încălcat protocolul. Protocolul a fost renegociat cu PLUS din cauza prestaţiei foarte slabe a domnului Meşter în campania electorală. Cât priveşte declaraţia domnului Meşter, că nu au fost acceptaţi cei doi colegi pe care i-a propus pentru consiliul de administraţie al STPT, iarăşi este departe de adevăr. A propus doi colegi, dintre care unul a fost acceptat fără discuţie pentru că avea o pregătire deosebită, iar celălat coleg propus de domnul Meşter nu îndeplinea condiţiile minime legale. Şi asta i s-a spus. Cât priveşte declaraţia că în partid rămân micii oportunişti care caută beneficii, chiar e o declaraţie care ne-a jignit pe mulţi. Muncim din 2016 fără niciun beneficiu, nici mare nici mic, decât acela de a vedea că lucrurile în administraţie pornesc pe linia cea bună”, a declarat Rodica Militaru pentru „Adevărul”.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Consiliera USR implicată în operaţiunea „flămânzi sub acoperire”, pedepsită de partid

USR-PLUS, măcinat de un nou scandal intern. Consilier local, atac la primarul Timişoarei

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite