Conflict la vârful Primăriei Timişoara. Juriştii refuză să semneze un document. Primarul îi suspectează de „incompetenţă sau bube mai vechi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Robu a intrat în conflict cu juriştii din subordinea sa care refuză să semneze un document FOTO www.renasterea.ro
Nicolae Robu a intrat în conflict cu juriştii din subordinea sa care refuză să semneze un document FOTO www.renasterea.ro

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu a intrat în conflict cu juriştii Primăriei Timişoara care, de teama unor anchete penale, refuză să mai semneze pentru finanţarea asociaţiilor sportive finanţate cu bani de la bugetul local. Robu crede că atitudinea juriştilor are două explicaţii: incompetenţă sau unele probleme mai vechi care le dau fiori.

Un control recent al Curţii de Conturi a fost finalizat cu o decizie prin care finanţarea asociaţiilor sportive şi culturale cu bani de la bugetul local este declarată ilegală. Primăria Timişoara a contestat decizia Curţii de Conturi Timişoara la structura centrală a instituţiei, dar până la soluţionarea contestaţiei, decizia este executorie, astfel că Primăria Timişoara nu mai poate aloca bani către asociaţiile sportive. Cel mai mult are de suferit echipa de baschet, care este la un pas de desfiinţare.

Robu s-a gândit să desfiinţeze, la propriu, Serviciul Juridic

Pentru a salva echipa de baschet, primarul Nicolae Robu a propus acordarea unor sume de bani, dar juriştii primăriei au refuzat să îşi pună semnătura pentru un astfel de aviz de legalitate. În lipsa avizului dat de jurişti, Robu a refuzat să aloce bani considerând că nu este „chiar un kamikaze”. Situaţia creată a dus, însă, la tensiuni între primarul Nicolae Robu şi jurişti, edilul declarând că ia în calcul realizarea unei analize care să arate oportunitatea desfiinţării serviciului juridic şi externalizarea serviciului către o casă de avocatură privată.

Primarul a putut găsi cu greu o explicaţie pentru care juriştii refuză să semneze. „Perceţpia mea e că e vorba de incompetenţă însuşită de tema de asumare şi îmi pun întrebarea dacă nu cumva această teamă se datorează unor bube mai vechi pe care cei în cauză şi le cunosc. Mie nu mi-e teamă de nimic pentru că eu nu am făcut ilegalităţi, dar am un principiu: să nu fac nimic dacă nu am un aviz de legalitate de la jurişti. Chiar dacă unele lucruri sunt lelage, în logica mea, dacă nu am avizul unui jurist nu le fac”, a spus primarul Nicolae Robu. Acesta a precizat că nu le cere juriştilor să semneze împotriva convingerilor lor, dar cere explicaţii logice, ceea ce „unii nu sunt în stare să dea”.

Într-un comunicat de presă postat pe Facebook, primarul Nicolae Robu a anunţat că le-a transmis juriştilor din Primăria Timişoara o notă internă în care a arătat lipsa de finanţare a structurilor sportive, dar mai ales a lipsei de finanţare a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană  poate avea „consecinţe dezastruoase”. „Vă cer imperativ să propuneţi cel puţin o variantă pe care dv. o consideraţi perfect legală de continuare a sprijinului Primăriei Municipiului Timişoara pentru respectivele asociaţii sau, dacă o asemenea variantă nu există, atunci să susţineţi în scris, cu asumarea de rigoare, acest lucru”, este tema dată de Robu juriştilor din primărie. Exact ca un profesor care le permite elevilor să se inspire atunci când realizează o temă, primarul le-a spus juriştilor că au voie să se consulte cu oricine consideră necesar.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite