Concert Phoenix la 32 de ani de când Timişoara se declara oraş liber de comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Covaci şi Valeriu Sepi FOTO Ş.Both
Nicu Covaci şi Valeriu Sepi FOTO Ş.Both

Concertul Rock pentru Revoluţie va avea loc în Piaţa Libertăţii din Timişoara. Începând cu ora 18.00, vor concerta Dincolo de Ziduri, Dragos Moldovan şi Phoenix.

În urmă cu 32 de ani, în data de 20 decembrie, peste o sută de mii de oameni sărbătoreau în centrul oraşului căderea comunismului. Nicolae Ceauşescu era încă preşedintele României, Bucureştiul încă nu ieşise în stradă, însă Timişoara se declara “Oraş liber de comunism”. Ca un arc peste timp, în această seară, Primăria Timişoara organizează o nouă ediţie a concertului Rock pentru Revoluţie.

Pe scena din Piaţa Libertăţii va concerta şi legendara trupă Phoenix, un simbol al rezistenţei prin muzică. 

Revoluţia i-a prins pe Nicu Covaci şi ceilalţi muzicieni în exil, în Germania. Au ascultat la radio despre revolta timişorenilor împotriva dictatorii comuniste. 

„Nu mi-a venit să cred ce se întâmplă la Timişoara. Eram aşa de doritor să mă întorc în ţară. M-am dus la colegii de trupă, care mă părăsiseră între timp, şi le-am spus: <acasă!>... I-am luat cu forţa. M-am bucurat enorm că pot să vin din nou acasă, unde lumea rezonează, unde am un mesaj. Pentru nemţi nu aveam ce să le spun. Le spuneam povestea noastră, dar ce înţelege neamţul... El are alt temperament, altă mentalitate, altă istorie”, a declarat Nicu Covaci.   
 

Pe data de 2 ianuarie 1990, Nicu Covaci şi Valeriu Sepi erau deja la Timişoara, cu un convoi de ajutoare.

“Să nu uităm că noi am participat la condamnarea lui Ceauşescu, la radio Europa Liberă. Noi aveam clubul nostru la Heidelberg. Se adunau românii la mine acasă, unde aveam şi galeria de artă. Atunci am organizat şi prima strângere de ajutoare. Am venit cu trei camioane mari cu ajutoare pentru Spitalul Militar. Nicu a venit din Sarbrucken şi ne-am întâlnit la graniţă, unde militarii ne-au dat armele lor, că a venit Phoenix. A fost ceva extraordinar”, a povestit şi Valeriu Sepi.

Nicu Covaci şi valeriu Sepi FOTO Ş.Both

Cei de la Phoenix au fost invitaţi în acele zile în studioul Radio Timişoara, pentru a intra în direct cu timişorenii. 
 

“Ţin minte că se mai auzeau focuri de arme pe stradă. Cuiva i s-a descărcat arma, iar noi am fugit în radio”, a adăugat Sepi. 

Rock pentru Revolution va începe în Piaţa Libertăţii de la ora 18.00, când pe scenă va urca formaţia Dincolo de Ziduri. Urmează Dragos Moldovan, câştigătorul concursului Vocea României, cu trupa sa, iar în final, de la ora 20.00, începe concertul cu Phoenix. 

   

Vă recomandăm să mai citiţi: Legendarul Nicu Covaci, la 74 de ani. Are toate condiţiile să fie un om fericit, dar ceva îl apasă: Sunt deprimat, trist de ceea ce se întâmplă în lume  

Celebrul Nicu Covaci, infectat cu SARS-CoV-2 în ianuarie 2020: Nu ştiau ce am. Că e pneumonie, că e nu ştiu ce

„The Young Ones, filmul care a avut o mare influenþã asupra tinerilor din România comunistã: „Oferea iluzia nesfârştei libertăţi

INTERVIU Nicu Covaci: „Umblãm toţi în patru labe şi facem ce ni se spune de sus. Unul nu pune mâna pe bâtã! VIDEO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite