„Bunul Uriaş” – omul care a lăsat Singapore şi Germania pentru Timişoara, aplaudat îndelung la Muzeul de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Sepi în faţa uneia dintre creaţiile sale
Valeriu Sepi în faţa uneia dintre creaţiile sale

Valeriu Sepi, cunoscut ca omul cu capra din trupa Phoenix, şi-a expus lucrările gigantice la Muzeul de Artă din Timişoara.

Valeriu Sepi, revenit acasă, la Timişoara, după aproape 25 de ani petrecuţi în Singapore, plus alte şase în Germania, are parte de o mare expoziţie personală, la Muzeul de Artă. Acesta este cadoul pentru artistul care a împlinit 70 de ani chiar pe data de 1 noiembrie.

Vernisajul expoziţiei „Mitoligii personale” a avut loc, sâmbătă seara, cu un concert în Sala Barocă de la Muzeul de Artă, susţinut de Ilie Stepan, Horia Crişovan, Doru Iosif şi George Găină – un Pro Musica restrâns. 

Veleriu Sepi, porecit „Bunul Uriaş” de către scriitorul Şerban Foarţă, a prezentat timişorenilor câteva din lucrările de dimensiuni mari, la care a lucrat în ultima vreme. 

Valeriu Sepi a avut de-a lungul anilor expoziţii personale la Heidelberg şi Aachen (Germania), Singapore, Kuala Lampur (Malaiezia), Perth (Australia), în Bali, Indonezia, Rio de Janiero (Brazilia) şi în alte locuri.   

image

Omul cu capra din Phoenix

La începutul anilor ’70, legedara formaţie Phoenix a fost nevoită să renunţe la repertoriul occidental şi, pentru a putea rămâne pe piaţa epocii comuniste, a cotit-o spre un inedit stil etno-rock. În concertele pe care le susţinea, trupa, în frunte cu Nicu Covaci, avea pe scenă un instrument aparte. Este vorba despre tradiţionala capră – acel obiect arhaic românesc folosit de colindători în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou. 

image


 

Omul din spatele caprei era Valeriu Sepi, un artist desăvârşit despre care s-a vorbit prea puţin. A fost unul dintre oamenii de bază ai trupei Phoenix şi nu s-a dezis niciodată de proiectul dus mai departe de Nicu Covaci. Valeriu Sepi a emigrat în Germania în 1986, dar participat la marile concerte susţinute de Phoenix după Revoluţie.

image



În 1991 a decis să se mute în îndepărtatul Singapore. Artistul a trăit un sfert de secol în cel mai mic stat din Asia de Sud-Est. După aproape un sfert de secol petrecut în Singapore, Valeriu Sepi a decis să revină în Timişoara pentru totdeauna. 


Citiţi şi:
 

Valeriu Sepi, omul cu capra din trupa Phoenix: „Am fost aproape frate vitreg cu Nicu Covaci“. Destinul artistului care a renunţat la Singapore pentru Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite