Bâlci, cultură, folclor și Ștefan Bănică jr. la Zilele Jimboliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Week-endul trecut, centrul Jimboliei, aflat la granița cu Serbia, a fost transformat într-un veritabil bazar, pentru cea de a XIV-a edițiea Zilelor orașului. Pe lângă bâlciul din centrul civic, au existat și numeroase momente de bun gust.

Zona centrală din Jimbolia a fost închis pentru trei zile circulației mașinilor și a devenit o piață cu zeci de tarabe care ofereau de la mâncare, la obiecte de artizanat, până la jucării ori haine. Totul într-o atmosferă de muzică populară amestecată cu miros și fum de frigărui, specifice mai de grabă rugilor de la sate.Terasele au fost luate cu asalt, iar berea a curs din plin în cele trei zle. O altă stradă din centrul civica devenit loc de joacă cu righișpiruri, mașinuțe electrice și tiribombe, iar la mare căutare au fost tonomatele de box, în care adolescenții din Jimbolia au exersat temeinic lovituri de K1.

Concert incendiar cu Bănică jr.

Sâmbătă seara, pe scena din central civic a concertat nimeni altul decât Ștefan Bănică junior., unul din artiștii români cu cea mai bună cotă, dar și unul din cei mai scumpi muzicieni. Primarul Kaba Gabor a ținut să se desfășuare și evenimente mai de bun gust zilele trecute în Jimbolia. Astfel, a fost redeschisă Casa de Cultură Orăşenească, după amplele lucrări de reabilitare la care a fost supusă. Aici a fost vernisată expoziţia de artă ceramică transfrontalieră “Tineri creativi”.

Muzeul Presei “Sever Bocu” a venit la sărbătoare cu o expoziţie de carte şi publicaţii, intitulată “Istoria Jimboliei, oglindită în presă”. Clubul Bulevard a găzduit o paradă a modei pregătită de creatoarea Simona Noroc.

Nemții nu au uitat de unde au plecat

Forumul German din Jimbolia a organizat o întâlnire de suflet cu delegaţia Asociaţiei Şvabilor Jimbolieni din Germania, iar Biserica Romano-Catolică a găzdui o serată muzicală de excepţie cu soprana Ioana Miu Iuga, tenorul Daniel Zah, violonista Alexandra Haţeg şi pianiştii Mihaela Roşca şi Istvan Benedekfi. De remarcat merită și concertul la orgă susţinut de instrumentistul german Franz Muller.

Un alt eveniment de marcă s-a desfășurat la Muzeul “Ştefan Jager”, care a fost recent reabilitat cu sprijinul Muzeului Central Şvăbesc din Ulm (Germania), al Muzeului Banatului şi al autorităţilor orăşeneşti. Ceremonia de redeschidere a cuprins şi vernisarea unei expoziţii colective de pictură, semnate de artiştii plastici Angela Chici, Iulia Dinescu, Daniela Jivan, Sorin Turmacu, Zoltan Farago şi Peter Froh.

Folclor în ultima zi

Pe scena din central civic a avut loc și un minifestival folcloric transfrontalier, susţinut de ansamblurile din Mako (Ungaria), Kikinda (Serbia), Sânnicolau Mare şi Coşteiu. Ediţiei 2011 a Zilelor Jimboliene s-a încheiat cu musică popular. Au concertat Elena Jurjescu Todi, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjan, Anişoara Serafim, Liliana Savu Badea şi Elena Vilău, precum şi formaţia muzicală condusă de Iosif Calman.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite