Aeronautica se învaţă la Timişoara. Vezi cine a solicitat pregătire specializată pentru personal de aeroport!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasele speciale de aeronautică din Timişoara, deşi foarte tentante şi la mare căutare, nasc probleme la implementare. Inspectoratul Şcolar a venit în întâmpinarea cererii de pe piaţa muncii şi a înfiinţat două clase cu noi specializări.

Pentru noul an şcolar, Inspectoratul Şcolar Timiş a introdus o nouă disciplină, într-un domeniu în care există deficit mare de personal. Aeroportul Internaţional din Timişoara, în continuă dezvoltare, şi companiile de aviaţie au cerut înfinţarea unor clase de tehnicieni în aviaţie. În viitor, elevii vor avea şansa să lucreze într-un domeniu în care forţa de muncă este în scădere. Elevii care au început clasa a IX-a la Liceul Auto şi la Colegiul „Regele Ferdinand I” vor urma cursurile normale de învăţământ până în clasa a XI-a, după care trec pe specializări.


La Liceul Auto, lucrurile sunt mai simple. Aici, elevii se vor pregăti ca personal auxiliar pe aeroport în specializarea tehnician în aviaţie. Ei vor putea lua locul celor care semnalizează cu steagurile, al oamenilor care deservesc maşinile cu scări mobile, care curăţă avioane, ori se ocupă de combustibil sau transport de persoane.
„Din clasa a IX-a, elevii parcurg programa normală. De abia în clasa a XI-a trec pe specializare. Deocamdată nu există nici manuale, nici atelierele pentru practică. Cert este că cei de la aeroport au solicitat această specializare. Ei vor fi pregăţi pentru personal auxiliar. Nu ştim nici noi ce reprezintă acesta, mai este timp până când încep aceste ore. Ei vor avea şi 720 de ore de practică”, a declarat Miriana Iancovici, directoarea de la Liceul Auto. 


Elevi cu calităţi deosebite


Meseria de mecanic de aeronavă sună bine, însă necesită un nivel de calificare foarte înalt. Cei de la Colegiul „Regele Ferdinand I” nu se mulţumesc să instruiască elevii ca personal auxiliar pe aeroport, ci vor să pregătească viitori mecanici de avioane.


„Pentru a putea pregăti mecanici, am nevoie de cel puţin opt ani. Se cer standarde foarte înalte şi o pregătire extraordinară, la nivel de facultate, dar şi un caracter deosebit al cursanţilor. Ei chiar învaţă. Trebuie să cunoască engleză perfect, dar e important să vină din familii cu posibilităţi financiare. Nu e ca la o maşină, dacă ai o problemă tragi pe dreapta şi dai cu ciocanul. Avem nevoie de personal calificat, bază materială, curriculum. Ştim ce trebuie să facem şi asta vrem”, a spus Angel Păcurar, directorul colegiului tehnic.


Pentru utilarea laboratoarelor cu componente de avion este nevoie de o investiţie de peste 60.000 de euro, care vor fi solicitaţi de la Consiliul Judeţean Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite