A început Bacalaureatul nemţesc la Timişoara. Examenul maturităţii, susţinut după legile din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara este, alături de Colegiul German Goethe din Bucureşti, singurul liceu în care elevii învaţă şi susţin examenul de bacalaureat după modelul german.

În Liceul cu predare în limba germană „Nikolaus Lenau” din Timişoara există o singură clasă specială în care se învaţă şi se susţine „Bacul” după regulile din Germania. Examenul maturităţii a început vineri la materia Limba germană. Luni este programat examenul la Matematică, iar miercuri la Istorie. 


„Nu există un sistem centralizat al subiectelor. Profesorii aleg subictele pentru examen, care este trimis pentru aprobare la centrul de studii internaţionale de la Köln. În România există două clase speciale de germană. Cel de la Timişoara şi cel de la Colegiul German Goethe din Bucureşti. Noi am început în anul 2000 cu două clase, dar am rămas cu una pentru că Germania a făcut economii. În Europa mai există clase speciale de acest fel în Ungaria, Slovacia, Cehia şi Estonia”, a declarat Elena Wolf, directoarea liceului “Nikolaus Lenau”.


În clasa specială de la “Nikolaus Lenau” învaţă 43 de elevi. Ei nu studiază după curiculumul Ministerului Învăţământului din România, la fel ca şi colegii lor din liceu, ci după regulile din Germania. Elevii sunt notaţi ca în Germania, cu note între 0 şi 5, aceasta din urmă fiind cea mai mare nota. Pentru predarea multor materii vin cadre didactice din Germania.  


“După bacalaureat aceşti elevi sunt acceptaţi ca studenţi interni la facultăţile din ţările germanice. În medie, cam 20 la sută din absolvenţi se duc la facultate în străinătate. Majoritatea au preferat Viena, dar sunt şi la Berlin.  Avem şi studenţi în Anglia, Danemarca sau America”, a mai spus Wolf.


În sistemul de învăţământ german se pune accent şi pe latura practică, astfel că elevii de la “Lenau” au parte o săptămână petrecută în fabricile nemţeşti din Timişoara. 
 

În vară, elevii clasei speciale urmează să dea un examen la limba română şi la o probă la alegere, pentru a putea intra şi în posesia diplomei de bacalaureat românesc.

Citeşte şi:

Cum să ajungi la Oxford fără să fii tocilar? Un timişoren a reuşit!

Timişoara investeşte 8 milioane de euro în prima clădire şcolară construită după 1989

Liceul german "Nikolaus Lenau" din Timişoara – o şcoală de nota 1!

Clădirea Liceului Teoretic "Nikolaus Lenau" va fi reabilitată pe bani din Germania

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite