Sport pentru bebeluşii din Târgu Mureş. Copiii învaţă să înoate de la vârsta de 3 luni, după o metodă folosită de mulţi ani în alte ţări din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noel şi mama lui, distracţie la ora de înot pentru bebeluşi. FOTO: Ana Gajdo
Noel şi mama lui, distracţie la ora de înot pentru bebeluşi. FOTO: Ana Gajdo

O familie de instructori de înot din Mureş promovează un program pentru bebeluşi, prin care copiii învaţă să se mişte în apă de la vârsta de 3 luni. Mămicile şi copiii se relaxează, fac mişcare şi socializează.

Metoda Kalovits este folosită de mai bine de 25 de ani în Europa, şi este o metodă brevetată în care copiii, alături de mămici şi chiar şi tătici învaţă să îşi coordoneze mişcările, în apă. Harai Istvan, instructor, spune că împreună cu soţia sa sunt singurii antrenori care aplică această metodă în România şi că îi vor învăţa şi pe alţi instructori să lucreze cu copiii.

Această metodă a fost dezvoltată de medici împreună cu psihologi, se au în vedere aspecte legate de dezvoltarea copilului şi a familiei. Este o activitate în apă pentru familie. Apa este o terapie. Medicii spun că creierul unui copil care învaţă să se mişte în apă de la vârste fragede se va dezvolta mai repede şi la vârsta de 6 ani copiii îşi pot coordona corect mişcările mâni-picioare”, spune instructorul.

Este o metodă în care se folosesc jocuri şi cântece, în bazin dar şi la încălzire. Cei mici se simt foarte bine în apă şi, mai mult, spun mămicile, după o oră de înot, copiii mănâncă cu poftă şi dorm neîntorşi!

Mures

Demeter Julia, mămică, a venit împreună su Sara, fiica ei de 6 luni. “Prima dată a fost mai bine, acum e puţin obosită. Îi place mult apa, asta este important. Pentru bucuria ei venim şi ca să petrecem timp împreună. Este o ieşire pentru mine şi mă simt mai destinsă. Sara doarme 3 ore după înot”, a explicat Julia.

Instructoarea de înot Harai Gabriela s-a specializat în a lucra cu bebeluşii în Ungaria, unde a obţinut şi brevetul în urmă cu 2 ani. “Avem o mămică care are o fetiţă de 6 luni. Săptămâna trecută a venit pentru prima dată şi se vedea pe amândouă bucuria de a se juca împreună în apă. Fetiţa s-a lăsat să plutească. Îşi mai aminteşte că în burtică au stat tot în apă, la bebeluşi le place apa, este un fel de aducere aminte pentru ei a unui mediu plăcut. Este un pic de distracţie şi joacă. Relaţia între mamă şi copil se sudează, are un mesaj: “te susţin, sunt aici ca să te ajut, trebuie să ai încredere în mine”, spune Gabriela.

“Ne simţim foarte bine, este o atmosferă plăcută. Venim pentru ca să fim împreună cu copiii şi să le oferim ceva în plus”, a spus şi Pora Annamaria, care a venit însoţită de Noel, fiul ei în vârstă de un an şi 10 luni.



Temeperatura apei are 30 grade Celsius şi se lucrează la adâncimi de 1 m şi 20 cm, pentru ca adulţii să poată sta în picioare, să atingă fundul bazinului cu picioarele. Copiii sunt grupaţi pe vârste de la 3 luni la 1 an, de la 1 an la 2 ani, şi de la 2 la 3 ani. Preţul unui abonament, însemnând 4 şedinţe, costă 100 de lei.

Mures

CITIŢI ŞI:

Ce beneficii aduce înotul copiilor tăi?

Bebeluşi născuţi de Crăciun la maternitatea din Bârlad

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite