Singurul supravieţuitor al lagărului Auschwitz-Birkenau din Târgu Mureş, Zsuzsa Diamantstein, a murit la 102 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a anunţat, vineri, că singurul supravieţuitor al lagărului Auschwitz-Birkenau care mai trăia în municipiu, Zsuzsa Diamantstein, a decedat la vârsta de 102 ani.

 Zsuzsa Diamantstein FOTO:  zi-de-zi.ro
Zsuzsa Diamantstein FOTO: zi-de-zi.ro

"Speranţă, curaj, seninătate şi o nesfârşită iubire, asta am simţit mereu alături de dânsa, de fiecare dată când o întâlneam. Doamna Zsuzsa Diamantstein, singurul supravieţuitor al lagărului Auschwitz-Birkenau de la noi din oraş, a decedat la vârsta de 102 ani. Fie ca memoria ei să fie mereu binecuvâtată!", a postat primarul Soos Zoltan, pe Facebook, scrie Agerpres.

Zsuzsa Diamantstein s-a născut în 17 iunie 1922 şi s-a numărat printre cele 3.149 de persoane care au fost deportate din Ghetoul Reghin, în 4 iunie 1944.

Îşi amintea că, atunci când au ajuns la Auschwitz, toţi au fost dezbrăcaţi şi li s-au luat inclusiv pantofii. A petrecut trei nopţi la Auschwitz şi apoi au fost duşi la Cracovia-Plaszow, împreună cu ea fiind mama ei şi mătuşa sa, Agnes.

Mama ei a fost dusă apoi pentru a lucra în construcţii, iar ea a lucrat la un depozit, apoi într-o croitorie.

Împreună cu mama ei au ajuns din nou la Auschwitz, în august 1944, însă mama ei a fost dusă în camera de gazare.

După o lună petrecută la Auschwitz, Zsuzsa Diamantstein a fost dusă într-un lagăr de muncă, de unde a fost eliberată în 9 mai 1945, împreună cu alţi 10 evrei din Reghin, după care s-a reîntors la Târgu Mureş.

În urmă cu 8 ani, preşedintele României, Klaus Johannes, i-a conferit doamnei Zsuzsa Diamantstein Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite