Primul bizon european dintr-o grădină zoologică din România, în programul internaţional de repopulare a bizonilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femelă bizon de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş a fost selectată pentru a face parte din programul internaţional de reintroducere a bizonului european (Bison bonasus) în Parcul Naţional Shahdag din Azerbaidjan.

image

Este primul bizon european selectat dintr-o grădină zoologică din România.

"Un bizon, o femelă din Grădina Zoologică din Târgu Mureş a fost aleasă să facă parte din grupul care va pleca curând din Berlin spre Azerbaidjan. Scopul acestui program este reintroducerea bizonului european (Bison bonasus) în Parcul Naţional Shahdag din Azerbaidjan, în Munţii Caucazului. Din Berlin, vor pleca zece alţi bizoni, proveniţi din diferite grădini zoologice europene, ca parte a proiectul a început deja anterior. Scopul principal al programului este stabilirea unei populaţii viabile de bizoni europeni pe versanţii sudici ai Munţilor Caucazului din estul Azerbaidjanului. Acest lucru va asigura dinamica naturală a ecosistemelor din care beneficiază direct sau indirect multe specii de plante şi animale. Această specie frumoasă şi iconică va contribui la creşterea conştientizării privind conservarea naturii în rândul publicului larg şi va crea noi oportunităţi pentru ecoturism şi dezvoltarea socio-economică sustenabilă în regiune", a anunţat, joi, Grădina Zoologică din Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

În 2012, a arătat Grădina Zoologică din Târgu Mureş, WWF Azerbaidjan a identificat 11 locaţii potenţiale în Munţii Caucaz şi două locaţii potenţiale în stepa.

Dintre cele cinci locaţii principale posibile, Rezervaţia Naturală Zagatala a obţinut cel mai mare punctaj, urmată de Ismayilli. Ismayilli a fost aleasă în Parcul Naţional Shahdag datorită habitatelor adecvate, statutului de zonă protejată şi disponibilităţii personalului motivat pentru observarea şi protecţia bizonilor.

"După selectarea locaţiei pentru reintroducere, în apropierea satului Buynuz (una dintre intrările principale ale Parcului Naţional), a fost creat un centru de reintroducere, iar personalul a fost instruit şi echipat. Construcţia centrului de reintroducere a început în 2017 şi s-a încheiat chiar înainte ca primii 12 bizoni (3 masculi şi 9 femele) să ajungă în mai 2019. În primele două etape, au fost amenajate zone de gestionare şi adaptare pe aproximativ trei hectare. Aceasta este zona de unde bizoni vor fi eliberaţi în Parcul Naţional Shahdag, care acoperă peste 130,000 hectare cu diverse ecosisteme, în principal păduri de munte şi pajişti alpine. Bizoni vor fi eliberaţi în zona de adaptare din cutiile de transport, unde vor fi supravegheaţi pentru a putea fi trataţi dacă este necesar. Această primă etapă serveşte şi ca perioadă de carantină. După aceasta, animalele vor fi transferate într-o vale de aproximativ 300 de hectare, înconjurat de un gard electric", mai precizează sursa citată.

În acest parc natural animalele vor fi pregătite să se adapteze complet noilor lor habitate, dar vor rămâne într-o zonă limitată.

"Hrănirea suplimentară va fi redusă la zero, astfel încât animalele să depindă de vegetaţia naturală. Personalul Parcului Naţional şi îngrijitorii vor monitoriza constant starea şi comportamentul bivoilor. Când bizoni vor fi sănătoşi şi vor forma o turmă cu comportament natural, vor fi lăsaţi liberi în Parcul Naţional. Se planifică introducerea a aproximativ 10 indivizi în Parcul Naţional Shahdag în fiecare an, iar obiectivul minim este de 50 de indivizi", a precizat Grădina Zoologică din Târgu Mureş.

Veterinarii locali au fost instruiţi pentru examinarea, tratarea şi îngrijirea sănătăţii bizonlor şi au primit echipamente speciale pentru munca lor cu aceştia. În acelaşi timp, în satele învecinate, în special în şcoli, copiii şi localnicii sunt instruiţi să cunoască această nouă specie şi să înţeleagă scopurile şi motivele reintroducerii.

"Printre bizoni deja reintroduşi, s-au născut mai mulţi viţei. În ceea ce priveşte bizonul din Târgu Mureş, aceasta a fost adormit pe 19 octombrie 2023 dimineaţa, pentru a fi plasat în cutia de transport şi a fi trimis în Berlin în timpul zilei", se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, bizonul european este cea mai mare specie de mamifer indigenă a Europei.

"Din epoca preistorică, bizoni au fost răspândiţi pe scară largă în Europa de Vest, Centrală şi de Sud-Est, până la fluviul Volga şi Caucaz. Cu toate acestea, din cauza vânătorii intense şi a distrugerii habitatelor, populaţia de bizoni a fost redusă semnificativ în anii 1920 şi ultimul bizon sălbatic a fost împuşcat în 1927, în Munţii Caucaz. Toţi bizoni de azi sunt descendenţi ai doar 12 indivizi, păstraţi în câteva grădini zoologice sau în ferme private. Prin urmare, una dintre provocările protejării bizonilor este nivelul scăzut al diversităţii genetice. Reintroducerea bizonilor a început în 1952 în Polonia, în pădurea Bialowieza, la graniţa cu Belarus. Astăzi, diferite programe de reintroducere a bizonilor sunt în desfăşurare în Belarus, Rusia, Slovacia, România, Polonia şi Germania", se subliniază în comunicatul de presă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite